Verden

38 millioner på flukt i eget land

Det var rekordmange på flukt i eget land i fjor. 38 millioner mennesker ble drevet fra hjemmene sine.

– Det er tredje år på rad vi rapporterer om nye, dystre rekorder, sier Jan Egeland. Han er generalsekretær i organisasjonen Flyktninghjelpen.

Krig, vold og konflikt er årsaken til at 38 millioner mennesker er på flukt i eget land. Det er like mange som til sammen bor i storbyene London, New York og Beijing. Det viser nye tall fra Flyktninghjelpens senter IDMC i Genève.

Hver dag måtte 30.000 mennesker flykte fra hjemmene sine. Dermed blir det stadig flere flyktninger. I løpet av i fjor ble registrert rundt 11 millioner nye flyktninger i eget land.

– Dette er de verste tallene for internt fordrevne vi har sett på en generasjon, sier Egeland. Dessverre fortsetter den skremmende utviklingen.

– Vi har ikke tall fra Jemen ifra i fjor. Men vi vet at de kommer til å bli store i år.

Han mener utviklingen viser at det er vanskelig å løse problemene.

– Fredsmeklerne og diplomatene må åpenbart få mer støtte fra stormaktene. De må også bli villige til å gå sammen om å stanse denne galskapen, sier han.

Egeland forteller at vanlige folk dør, blør og må flykte fordi stormaktene og de regionale maktene ikke blir enige.

Det er flest nye flyktinger i Irak, mens det er flest flyktninger totalt i Syria. Der er 7,6 millioner mennesker på flukt inne i landet. Det er på grunn av krigen og volden i landet.

– Stadig flere drives også på flukt i Mellom-Amerika. Det er som følge av vold fra kriminelle, voldelige grupper. Dette er mer ukjent, sier Egeland.

Rapporten viser også at mange har vært på flukt i årevis.

I fjor viste rapporten at ni av ti flyktninger hadde flyktet i ti år eller mer. Det gjaldt i de 60 landene og områdene som IDMC overvåker.

– Vi ser at mange må legge på flukt mange ganger i eget land. Mange av dem ender til slutt ender opp som flyktninger i andre land. Det betyr at det ikke alltid hjelper å hjelpe flyktningene der de er, sier han. Egeland mener at disse bør få bo i et annet land, som Norge.

Norge tar nå mot 20 kvoteflyktninger med særlig medisinske behov. Dette er flyktninger som får komme etter ønske fra verdens-organisasjonen FN. De får bli i Norge en periode, så blir det avgjort om de får opphold eller ikke. Regjeringen vil øke antallet kvoteflyktninger til 60 personer. Norge gir også 250 millioner ekstra for å hjelpe flyktninger der de er.

Egeland mener Norge burde sagt ja til å ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria.

Han sier også at stormakter i verden burde klare å beskytte vanlige folk bedre i konflikt.

– Det er ikke hundre land man må skape fred i. 60 prosent av dem som måtte flykte i 2014, kom fra fem land, sier han.

Siste utgave

På forsiden nå