Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

50 vanskelige år

Kongo feirer 50 års uavhengighet. For kongolesere flest er det 50 bortkastede år.

Kongo ble uavhengig fra Belgia i 1960. Siden da har landet vært gjennom tiår med borgerkrig. Det har vært korrupsjon og dyp fattigdom. I dag fungerer ikke Kongo. 

Den demokratiske republikken Kongo har enorme reserver av gull, kobber, kobolt, diamanter og coltan. Mineralet Coltan brukes i milliarder av mobiltelefoner. Likevel er det et av verdens fattigste land.

LES MER HER: 2010 blir Afrikas år

Folk sliter etter borgerkrigen. Nærmere 5 millioner mennesker døde under krigen. Joseph Kabila ble valgt til president for fire år siden. Det gjorde landet mer stabilt. Likevel lever to tredeler av innbyggerne fortsatt på litt over en dollar dagen. Det bor 60 millioner mennesker i landet.

– Landet er lammet av korrupsjon. Ingenting fungerer. Det er ingenting å feire, sier Freddy til nyhetsbyrået NTB. Han jobber som taxisjåfør. 

Landets biskoper er enige. De skriver at drømmen om et vakkert Kongo er knust. Landet har gått mer bakover enn framover.

For mange nordmenn er Kongo mest kjent for rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French. De ble dømt til døden for drapet på sjåføren sin.

LES MER HER: Domstolen ble lagd av en nordmann

Kabila vil forsøke å bruke feiringen til å pusse litt opp på landets frynsete rykte. I dagene før feiringen jobbet kinesiske arbeidere med å installere fontener. De står foran nasjonalforsamlingen i Kinshasa. Han er uenig i kritikken av måten måten han styrer Kongo på.

Kabila har gitt mer makt til president-kontoret. Slik får de som bor i landet færre rettigheter. Det mener organisasjonen International Crisis Group.

Økonomien i landet er ikke blitt bedre. Staten har hatt et utviklingsprogram for infrastruktur, helse, utdanning og boliger. Men ifølge en ekspert endte det med å være nesten bare et slagord.

I dag (onsdag) feirer Kongo 50 års uavhenighet. Kong Albert av Belgia kommer til feiringen. Det gjør også Ban Ki-moon. Han er generalsekretær for verdens-organisasjonen FN. Sør-Afrikas president Jacob Zuma kommer også.

Det er første gang på 25 år at en belgisk monark besøker Kongo. Landet var en koloni under Belgia. Kongo ble utnyttet av Belgias kong Leopold.

I 1965 tok Mobuto Sese Seko makten i landet. Han var president i 32 år.

Han tok det han kunne av landets rikdom. Presidenten endte opp som en av verdens rikeste. Han hadde milliarder av kroner i sveitsiske banker.

Etter at han døde startet en krig i det østlige Kongo. På det verste kjempet hærer fra minst seks naboland mot hverandre i Kongo. Det ble kalt Afrikas første verdenskrig. Mellom 3 millioner og 5 millioner mennesker ble drept.

Krigen sluttet i 2003. Da ble det satt inn FN-styrker i landet. Fortsatt er det uro og sammenstøt. Barn må jobbe som soldater og mange kvinner blir voldtatt. FN er derfor bekymret for at Kabila vil ha hele FN-styrken ut av landet innen neste år.

Emneord

verden kongo