Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

62.000 har flyktet fra Falluja

Irak har vunnet tilbake Falluja fra terrorgruppa IS. Rundt 62.000 personer har flyktet. De har det dårlig i leirene i nærheten.

Før helgen klarte irakiske soldater å vinne over terrorgruppa Den islamske staten (IS). De vant tilbake byen Falluja. IS har styrt byen siden januar 2014. De harde kampene mot IS startet for alvor 23. mai. Siden da har 62.000 personer flyktet fra byen. Nå er nesten hele byen tom, skriver nyhetsbyrået NTB.

Før IS tok kontroll bodde det 300.000 personer i Falluja. Mange har blitt drept eller flyktet.

Flyktningene har dratt til flyktningleire i nærheten. Leirene er overfylte. Flyktningene har det ikke bra. De er redde og sultne etter å ha blitt styrt av IS. Mange er utmattet og har diaré. I tillegg er det veldig varmt. Noen steder er det nesten 50 grader.

– Jeg har sett gamle personer som er veldig syke. En kvinne falt sammen foran meg på grunn av varmen. Situasjonen er forferdelig, sier Karl Schembri. Han jobber for organisasjonen Flyktninghjelpen.

Det er vanskelig å hjelpe alle som trenger hjelp. Et sykehus i Hebaniya får rundt 1.200 nye pasienter hver dag. Flyktninghjelpen kan bare dele ut tre liter vann til hver av dem om dagen. De sliter også med å få tak i nok nødhjelp til flyktningene.

— Vi er hele tiden i en situasjon der vi har nok mat til et par dager framover. Vi vet ikke hvor lenge vi har noe å dele ut til flyktningene, sier Schembri.

LES MER HER: 65 millioner er på flukt

LES MER HER: —IS vil skaffe barnesoldater i Falluja

LES MER HER: Stor flukt fra irakiske byer