Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

65 millioner er på flukt

Tallet på flyktninger øker. Minst 65 millioner mennesker har flyktet fra hjemmene sine.

I dag (mandag) er det Verdens dag for flyktninger. Da legges det såkalte flyktning-regnskapet fram. Flyktninghjelpen og verdens-organisasjonen FN har samlet inn tall for å få mer oversikt over situasjonen. Det viser at det bare blir flere flyktninger i verden:

I januar var 65,3 millioner mennesker på flukt. Aldri har flere vært på flukt. 24,5 millioner har flyktet fra hjemlandet sitt. 40,8 millioner er på flukt i hjemlandet sitt. Halvparten av flyktningene er barn, skriver nettstedet fn.no. (De som flykter på grunn av naturkatastrofer, er ikke med i tallene.)

Store kriger og konflikter gjør at folk flykter. Krigen i Syria har laget 11,7 millioner flyktninger. 6,6 millioner av dem er fortsatt i Syria. 5,1 millioner har forlatt Syria. De er nå flyktninger og asylsøkere i andre land.

I mange land gjør politikerne for lite for å hjelpe flyktningene. Det mener Jan Egeland. Han er generalsekretær i Flyktninghjelpen.

– Sårbare mennesker på flukt har et like stort behov for beskyttelse som da europeerne var på flukt etter andre verdenskrig. Likevel skjer det mange brudd på flyktningenes rettigheter, også i Europa. Alle har et ansvar for å hjelpe mennesker som trenger beskyttelse, sier Egeland.