Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

97 år gammel nazi-forbryter funnet

En av verdens mest ettersøkte nazi-forbrytere er funnet i Ungarn. Det sier leder for Simon Wiesenthal-senteret, Efraim Zuroff.

97 år gamle Ladislaus Csizsik-Csatary var sjef for politiet i Kosice i Slovakia. Kosice var da kontrollert av Ungarn. Våren 1944 var han med på å sende 15.700 jøder til konsentrasjons-leiren Auschwitz. Dette sier Simon Wiesenthal-senteret i Jerusalem.

Wiesenthal-enteret jobber mot rasisme, terrorisme og antisemittisme. De har blant annet jobbet mye med å finne tyske krigs-forbrytere etter 2. verdenskrig.

Csizsik-Csatary er en av de mest ettersøkte krigs-forbryterene gjennom tidene. I helgen banket en britisk journalist på døren til 97-åringen. Journalisten hadde fått hjelp av Wiesenthal-senteret til å finne leiligheten i Budapest i Ungarn.

Den gamle mannen som åpnet, ville ikke svare på spørsmål om fortida.

– Nei, jeg gjorde det ikke, forsvinn, sa han. Så slengte han igjen døra.

Wiesenthal-senteret mener at Csizsik-Csatary flyktet til Tsjekkia etter krigen. Mens han oppholdt seg der, ble han dømt til døden in absentia. Det vil si at han ble dømt uten at han var til stede.

Deretter flyktet Csizsik-Csatary til Canada. Der ble han funnet i 1995. Før det kunne reises sak mot ham, flyktet han til Ungarn.

– Jeg kan bekrefte at Laszlo Csatary er identifisert og funnet i Budapest, sier Efraim Zuroff. Han er leder for Wiesenthal-senteret.

Ifølge ham krigs-forbryteren funnet i september i fjor. Det skjedde etter at senteret hadde betalt en person 150.000 kroner for å få tips i saken.

I september fortalte senteret det de viste til statsadvokaten i Budapest. Og i forrige uke ga Wiesenthal-senteret Ungarn flere beviser mot 97-åringen.

En talsmann for myndighetene i Ungarn sier at de etterforsker saken.