Verden

Advares mot mer krig i Afghanistan

Krigen i Afghanistan vil bli dyrere. Barack Obama får råd om at USAs soldater bør gjøre mindre.

En uavhengig arbeids-gruppe har sett på arbeidet USAs soldater gjør i Afghanistan. Gruppa mener at amerikanerne vil for mye. De anbefaler at landet kutter ned på en del av arbeidet soldatene gjør.

Arbeidsgruppen ledes av tidligere vise-utenriksminister Richard Armitage og den tidligere nasjonale sikkerhets-rådgiveren Samuel Berger. Der er også med 25 andre som kan mye om forholdene i Afghanistan.
– Det er uklart hva som skjer i landet, og krigen koster mye. Det gjør at man må spørre om USA nå bør redusere sine mål og se på hvor mange soldater de har i Afghanistan, lyder en av konklusjonene i rapporten.

Gruppa påpeker at de vet at det som skjer i Afghanistan, er en trussel for USA. Men de vet hvor mye krigingen koster.
– Vi kan ikke godta disse kostnadene dersom ikke krigs-strategien snart viser tegn til framgang, skriver gruppa.

Det er president Barack Obama som har har bestilt en full gjennomgang av USAs planer i Afghanistan. Han skal vurdere denne strategien i desember.
– Dersom de blir enige om at krigs-strategien ikke virker, anbefaler arbeidsgruppen at det militære oppdraget i landet blir mindre. Det bør bli mange færre soldater, konkluderer rapporten.

USA og NATO gikk inn i landet i 2003. De har i år mistet flere soldater i Afghanistan enn siden invasjonen. Samtidig vokser opprørs-gruppa Taliban og det blir flere folk i andre opprørs-grupper.
Ledelsen i det amerikanske forsvaret kommer trolig likevel til å mene at dagens strategi er den riktige. Men de vil be Obama om mer tid til å gjøre noe med problemene.

Obama har tidligere sagt at USA skal begynne å hente ut sine soldater i juli 2011. Det skal skje samtidig som afghanerne selv får ansvaret for sikkerheten.

Men tilbake-trekkingen kan bli utsatt. Både utenriksminister Hillary Clinton og forsvarsminister Robert Gates har i stedet snakket om 2014 som et mer riktig tidspunkt.
Arbeids-gruppen etterlyser et klart svar på hvordan det egentlig går med opplæringen av de afghanske sikkerhets-styrkene. De vil også vite vil om opprørerne er slått tilbake i enkelte områder. Og om dagliglivet er i ferd med å bli normalt der USA og NATO har gjort stor militær innsats.

Siste utgave

På forsiden nå