Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarsel til Nord-Korea

Hillary Clinton advarer Nord-Korea. Hvis de angriper Sør-Korea igjen, får det alvorlige følger, sier hun.

– Selv om det er en tynn linje, er disse to stedene forskjellige verdener, sier Hillary Clinton. Hun kikket selv over grensen til Nord-Korea. Det skjedde under hennes besøk i Sør-Korea onsdag.

Clinton er utenriksminister i USA. Hun er i Sør-Korea sammen med Robert Gates. Han er forsvarsminister i USA. Clinton besøkte den de-militariserte sonen. Det er et område som deler Sør-Korea og Nord-Korea. Besøket viser amerikanernes støtte til Sør-Korea. Neste uke gjennomfører amerikanerne og sørkoreanerne en felles militærøvelse.

Det er stor spenning i området. Årsaken er at Sør-Korea og USA beskylder Nord-Korea for et angrep. De hevder at Nord-Korea senket et sørkoreansk militærskip tidligere i år. 46 mennesker mistet livet i hendelsen. Senkingen av det sørkoreanske krigsskipet kan bety en periode med direkte nordkoreanske angrep på Sør-Korea. Det skriver nettavisa Dagbladet.no.

Saken ble diskutert i sikkerhetsrådet til verdens-organisasjonen FN. De sa at senkingen var en umoralsk handling. Men de sa ikke at Nord-Korea var ansvarlig. Nordkoreanerne nekter for at det er dem som har gjort det.

Yu Myung-hwan er utenriksminister og Kim Tae-young er forsvarsminister i Sør-Korea. Sammen med Clinton og Gates sender de nå en klar advarsel til det lille landet i nord.
– Vi ber Nord-Korea la være med å angripe oss. Deres fiendtlighet overfor Sør-Korea vil få alvorlige konsekvenser, skriver de fire i en felles uttalelse.

USA innfører nye sanksjoner mot Pyongyang. Det er hovedstaden i Nord-Korea. Amerikanerne sier at sanksjonene ikke er rettet mot det nordkoreanske folket. Men mot regimets «ustabile politikk».
– Vi fortsetter å sende beskjeden til nord om at det finnes en alternativ vei, sier Clinton. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Clinton og USA vil at Nord-Korea skal innrømme at det var dem som angrep det sørkoreanske skipet.
– Men inntil de bestemmer seg for det, står USA fast på å støtte folket og regjeringen i Sør-Korea, sier Clinton.

Nord-Korea blir styrt av et kommunistparti. Presidenten heter Kim Jong-il. Landet grenser mot Sør-Korea i sør. Og mot Kina og Russland i nord. Den de-militariserte sonen har delt den koreanske halvøya siden koreakrigens slutt i 1953.
Nærmere to millioner soldater er utplassert. De står på hver sin side av grensen. Den er 4 kilometer bred og 245 kilometer lang.

Nord-Korea blir stadig mer isolert. Landet er utsatt for strenge sanksjoner som presser økonomien. Og den er allerede i ruiner.
– På de 20 årene siden jeg sist så ut over den demilitariserte sonen, er det påfallende hvor lite som har forandret seg. Og hvor mye Sør-Korea samtidig har vokst og hatt fremgang. Nord har til sammenligning blitt låst fast i isolasjon og fattigdom, sier Robert Gates.

Myndighetene i Nord-Korea har sammen med Kina kritisert den varslede militærøvelsen. Den skal holdes av Sør-Korea og USA utenfor østkysten av den koreanske halvøya. Det er en felles marineøvelse. Den skal starte 25. juli.

Det kom rasende meldinger på statlig TV i Nord-Korea tirsdag kveld. Rim Dong-hun er fabrikkarbeider i Nord-Korea.
– Øvelsen truer vårt territorium. Og fred og sikkerhet i landet vårt. Det får blodet mitt til å koke, sier Dong-hun.