Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Advarsel til Putin

Russlands statsminister fikk seg en kraftig advarsel under søndagens valg. Langt færre stemte på partiet hans enn sist.

Russlands statsminister Vladimir Putin fikk seg en kraftig advarsel av russiske velgere. Det var under søndagens valg. Men partiet hans beholder likevel flertallet i nasjonal-forsamlingen.

Putins parti Forent Russland har fått 238 av de 450 plassene i nasjonal- forsamlingen Statsdumaen. Det er etter at 96 prosent av stemmene er telt opp. Det sier den russiske valg-kommisjonen. Patiet hans fikk 52,9 prosent av stemmene. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

I valget i 2007 fikk partiet 315 plasser. Det tilsvarte 64,3 prosent av stemmene.

Partiet går overraskende mye tilbake. Det blir sett på som et klart nederlag for Putin og president Dmitrij Medvedev.

Partiet må se seg om etter nye partier å samarbeide med i nasjonal-forsamlingen. Det er selv om de får over halvparten av plassene. Det har ikke partiet behøvd tidligere. Ifølge russisk lov kreves det to tredels flertall. Det er for å få vedtatt endringer i grunnloven.

Kommunistpartiet ser ut til å ha fått mange flere stemmer enn sist. Partiet går fra 11,6 prosent av stemmene i 2007 til 20,5 prosent i søndagens valg.

Søndagens valg ble av mange sett på som en test på Vladimir Putins popularitet. Han blir sett på som en klar favoritt foran president-valget i mars neste år.

LES MER HER: Putin stiller igjen