Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Afghanistan er farligst

Ingen land i verden er farligere for kvinner enn Afghanistan.

Vold mot kvinner. Et elendig helsetilbud. Mye fattigdom. Det er blant tingene som gjør Afghanistan til det farligste landet i verden å være kvinne. Det viser en ny undersøkelse, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Krigen og angrep fra forsvars-alliansen NATO gjør landet farlig, sier Antonella Notari. Hun jobber i organisasjonen Women Change Makers. De jobber for kvinners rettigheter.

– I tillegg blir kvinner ofte truet eller drept. Det er hvis de prøver å si sin mening. Det gjelder spesielt de som gjør ting afghanere mener ikke passer for kvinner. For eksempel kvinner som jobber i politiet eller i TV-nyheter. De risikerer å bli drept, sier hun.

LES MER HER: Trues på livet for å stille til valg

Det er firmaet TrustLaw som har gjort undersøkelsen. De er en del av nyhetsbyrået Reuters. De har intervjuet 213 forskere fra hele verden. De har bedt dem om å si hvilke land som er verst for kvinner. Blant annet har de vurdert helse, vold mot kvinner, kultur og religion.

Kongo kommer på andreplass i undersøkelsen. Landet sliter fortsatt etter krigen. Den var fra 1998 til 2003. De kommer høyt på lista mest fordi veldig mange kvinner blir voldtatt. Hvert år voldtas rundt 400.000 kvinner i Kongo, ifølge forskere fra verdens-organisasjonen FN.

– Det er fortsatt store problemer i Kongo. Soldater bruker voldtekt som våpen. Kvinnelige soldater blir også ofte voldtatt av de mannlige soldatene, sier Clementina Cantoni. hun jobber i EU-kommisjonens bistands-avdeling ECHO.

LES MER HER: FN krever svar om voldtekts-angrep

På plassene etter Afghanistan og Kongo følger Pakistan, India og Somalia.