Verden

Afghanistan trosser terroren og holder valg

Afghanistan skal holde valg. Selv om kandidater, journalister og velgere risikerer livet.

Lørdag er det valg i Afghanistan. Ikke siden 2001 har de hatt et valg med så få valg-observatører, ifølge organisasjonen Aghanistan Analysts Network. Valg-observatører sjekker om valg skjer etter reglene.

Den europeiske EU sender bare tre personer. Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa (OSSE) sender ikke noen. Under valget i 2014 sendte OSSE 15 valgeksperter til hovedstaden Kabul.

Verdens-organisasjonen FN har rundt 400 observatører. Men de aller fleste vil trolig være afghanere.

Det kommer heller ikke mange utenlandske journalister dit lørdag. Afghanistan er regnet som verdens farligste land for pressefolk. Det er ifølge presse-organisasjonen CPJ. Derfor har de fleste utenlandske journalister dratt.

Men journalister som jobber for afghanske Tolo News, gir ikke opp. Det er selv om de vet hva de risikerer. I løpet av to og et halvt år har 11 kolleger blitt drept.

– Dette er ikke en jobb. Det handler om framtiden for vårt land, sier redaksjons-sjef Lotfullah Najafizada. Det svenske nyhetsbyrået TT har snakket med ham på telefon fra Kabul.

5. september hadde en bombe nettopp eksplodert i Kabul. Reporteren Samim Faramarz og kameramannen Ramiz Ahmadi hadde akkurat begynt å sende direkte fra stedet. Under sendingen smeller det igjen. Begge blir drept. Gjerningsmannen hadde ventet. Han sprengte bomben når ambulanser og pressefolk var på plass.

I april var det et lignende angrep. Da ble ni journalister drept. Én av dem var fra Tolo.

Redaksjons-sjefen har mistet gode kolleger.

– Min jobb handler ikke om å sende ut journalister. Jeg må forsøke å beskytte dem når det er for farlig. En del har truet med å slutte. De vil si opp hvis vi slutter å rapportere om krigs-hendelser, sier Najafizada.

Situasjonen har likevel ført til færre saker i nyhetene. Både fordi utenlandske journalister har dratt. Men også fordi sikkerheten for pressefolk er blitt strengere. I tillegg er det blitt umulig å dra til områder som styres av opprørs-gruppa Taliban.

– Men vi forsøker alltid å dra ut. Slike angrep er dessverre hverdag for det afghanske folket. Vår oppgave er å vise deres dagligliv, sier redaksjons-sjefen til TT.

Valget i Afghanistan skulle ha vært holdt for over tre år siden. Men det er blitt utsatt flere ganger. Blant annet på grunn av kamper og terror. Valgkampen startet 28. september. Siden da har både kandidater og velgere blitt drept.

Nå skal rundt 55.000 soldater passe på velgerne. Men det er ikke nok. 7.400 valglokaler skulle være åpne. Men over 2.000 kommer til å være stengt. Det betyr at veldig mange ikke får stemme.

Taliban skal ha sagt at de vil prøve å unngå å drepe vanlige folk. Men de sier at soldatene som er på vakt, kan angripes. Og det er usikkert hvordan folk som bor i områdene deres, skal kunne stemme.

For Najafizada er pressen like viktig som soldatene. Det er det som driver journalistene hans til å fortsette, sier han.

– Nå har folk mulighet til å uttrykke sine meninger. Det er enormt. Det betyr at vi ikke behøver å eksplodere i sinne. Vi kan prate i stedet. Hvis demokratiet kan vernes i 10 til 15 år, så kommer det til å vare, håper Lotfullah Najafizada.

Siste utgave

På forsiden nå