Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Afghanske kvinner frykter for framtiden

USA og Nato har startet å trekke soldatene ut fra Afganistan. Nå er kvinnene redde for framtiden.

1. mai startet USA og Nato å trekke soldatene ut fra Afghanistan. 11. september skal alle være ute. Den siste fasen i den lange krigen har begynt. Men kvinnene i Afghanistan er redde for framtiden. 

Etter 11. september er afghanerne overlatt til seg selv. De er redde for at det kan bli en ny borgerkrig. Det er spesielt skummelt for kvinnene. 

Terrorgruppa Taliban har fått stadig større kontroll i landet. Både Taliban og andre opprørsgrupper gjør flere angrep. Ifølge en rapport fra Sopko økte antallet angrep fra januar til mars med 37 prosent sammenlignet med i fjor. 

En rapport fra verdens-organisasjonen FN viser at vold mot kvinner øker i Aghanistan. Avisene New York Times og The Guardian har snakket med flere kvinner i landet. Alle sier de er redde for situasjonen deres kommer til å bli mye verre. 

Ahmadi er en 27 år gammel kvinne. Hun ble ferdig med utdanningen sin for to år siden, og bor nå i et område kontrollert av Taliban.

– Jeg drømte om å jobbe på et offentlig kontor. Men den drømmen tar jeg nok med meg i graven, sier hun til New York Times.

Da Taliban styrte Afghanistan fra 1996 til 2001, fikk ikke kvinner lov til å jobbe eller gå på skole. De var praktisk talt fanget i sine egne hjem. De som turte å undervise i skjul, risikerte livet. I tillegg var det strenge regler for hvordan kvinner skulle dekke seg til. Hvis de ble brutt, ble de hardt straffet av Taliban. Mye av dette gjelder fortsatt i Taliban-kontrollerte områder.

Siden 2001 har USA brukt mer enn 780 millioner dollar på å støtte kvinners rettigheter i Afghanistan. 

Ifølge New York Times er i dag 40 prosent av studentene i Afghanistan kvinner. De fleste av dem vil ha likestilling. 

Det er også bygd mange skoler for jenter de 20 siste årene. Men mange av skolene er blitt angrepet og lagt ned i områder styrt av Taliban. I kun noen få områder har Taliban latt jenter gå på skole fram til de er rundt 12–13 år. 

Mange frykter at disse tilbudene blir helt borte for jenter i framtiden.

President Joe Biden har sagt at USA vil fortsette å gi penger til sikkerhet og sivile programmer i Afghanistan. Det gjelder også rettigheter for kvinner. Men flere amerikanske lovgivere har kritisert dette. De mener det må stoppe dersom Taliban tar over makten.

Krigen i landet har de siste ukene trappet opp. Fredag ble minst 21 mennesker drept i et bombeattentat i Sør-Afghanistan.

Emneord

verden