Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Amerikanere mener det er krise i landet

I ni dager har det offentlige USA vært stengt. 70 prosent av amerikanere ser alvorlig på problemet.

I ni dager har mange offentlige steder i USA vært stengt. Det er fordi de folkevalgte ikke blir enige om et nytt budsjett. Partiene Demokratene og Republikanerne er uenige om hvordan staten bør bruke penger. Demokratene er president Barack Obamas parti.

70 prosent av amerikanerne sier de ser på saken som en krise eller et alvorlig problem. Det viser en ny menings-måling. Den er laget av selskapet Gallup.

28 prosent sier at de opplever budsjett-krisen som «personlig vanskelig». Det viser en annen meningsmåling av selskapet Pew.

En liten gruppe republikanere har nektet å stemme over USA nye budsjett. Det er fordi de er imot demokratenes nye helseplaner. De vil at staten skal sørge for helse-forsikring til alle. Det blir for dyrt, mener motstanderne.

LES MER HER: Han kan stoppe Obamas helseplan

President Obama holdt en tale tirsdag kveld. Da ba han republikanerne slutte med utpressingen.

– Vi kan ikke la utpressing bli vanlig i demokratiet vårt. Demokrati fungerer ikke på den måten, sier Obama.

Han ba republikanerne om å vedta budsjettet.

– La oss få en slutt på dette. Det er nok republikanere og demokrater til å få vedtatt budsjettet og gjenåpnet offentlig sektor, sa Obama.

USA må vedta budsjettet innen 17. oktober. Da må USA betale regninger de ikke har råd til. Det betyr at de må låne mer penger. Men først må det vedtas at USA kan låne mer.

Det vil straks bli alvorlig om USA ikke betaler gjelden sin, sier Olivier Blanchard. Han jobber i Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Det vil kunne føre til store forstyrrelser i finans-markedene både i USA og internasjonalt, sier han.