Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Amerikanerne hamstrer våpen til korona-krise

Nordmenn hamstrer dopapir og pasta for å mestre korona-krisen. Amerikanerne hamstrer også våpen og kuler.

De som selger våpen og kuler i USA, melder om godt salg. Søndag morgen var det kø rundt hele kvaltelet utenfor våpen-butikken Martin B. Retting Gun Shop. Den ligger i Culver City delstaten California.

Uvanlig mange kjøper våpen for første gang. Det forteller de som selger våpen.

Larry Hyatt driver en våpen-butikk i Charlotte i delstaten North Carolina. Han tror folk kjøper våpen fordi de frykter korona-viruset.

Hyatts butikk selger mellom 30 og 40 prosent mer enn i februar. Det forteller han til avisa The New York Times.

Etterforsknings-byrået FBI bekrefter at mange fler kjøper våpen. De har sjekket 36 prosent flere personer som ville kjøpe våpen i februar. Da ble 2,8 millioner amerikanere sjekket. Alle som vil kjøpe seg våpen, skal sjekkes før de får lov.

– Det har vært helt vilt, forteller David Liu til magasinet Newsweek. Han driver en liten våpen-butikk i San Gabriel Valley i California. Han har hatt særlig mange kunder med asiatisk bakgrunn.

Flere med asiatisk bakgrunn i USA har blitt angrepet. De har blitt utsatt for hat-kriminalitet. Det har skjedd etter at kororna-viruset startet å spre seg fra Wuhan i Kina.

– De kommer fordi mediene forteller dem at asiater blir angrepet. At kinesere blir angrepet, forteller Liu.

David Stone driver butikken Dong's Guns, Ammo and Reloading i Tulsa. Han sier han har det beste utvalget av ammunisjon i hele delstaten Oklahoma. Også han har hatt voldsomt mange kunder de siste ukene.

– Det er en underdrivelse å si at salget har eksplodert, sier han til avisa Los Angeles Times.

– Det er panikk. Det forteller eieren av Laguna Guns & Accessories i Elk Grove i California. Personen vil ikke si navnet sitt.

Nettbutikken Ammo.com har solgt hele 68 prosent mer enn vanlig. Det er i ukene rundt skiftet mellom februar og mars. Da begynte korona-viruset for alvor å spre seg utenfor Kina.

Gabriel Vaughn eier Sportsman's Arms i Petaluma i California. Han rekker knapt å betjene alle som skal kjøpe våpen for første gang.

– Det er så vidt jeg rekker å løfte hodet for å hilse på folk, forteller han til kanalen CNN.

Organisasjonen Amnesty International har registrert hva som skjer. De frykter følgene.

– USA har altfor dårlige regler og begrensninger for hvem som kan kjøpe våpen. Derfor kan dette bli ekstra farlig i et samfunn under press, advarer Amnesty.

I fjor ble omtrent 15.300 mennesker drept med skytevåpen i USA. Blant dem var 1.000 barn om unge under 17 år. Det viser tall fra Gun Violence Archive. Enda flere tok sitt eget liv med skytevåpen. Til sammen 24.000 tok selvmord på denne måten.

USA er landet med flest skytevåpen eid av private. De har 113 våpen per 100 mennesker. I Norge er det under 32 skytevåpen per 100 mennesker.