Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Angelina Jolie har fjernet begge brystene

Angelina Jolie hadde 87 prosent sjanse for å få brystkreft. Derfor har hun fått fjernet begge brystene.

Den amerikanske filmstjernen Angelina Jolie skriver i avisa New York Times at hun har fått fjernet begge brystene for å forebygge kreft.

Moren til Jolie døde av brystkreft da hun var 56 år. Jolie har fått påvist et arvelig gen. Dette gjorde at leger sa hun hadde 87 prosent sjanse for å få brystkreft. Hun hadde også 50 prosent sjanse for å få kreft i eggstokkene.

«Da jeg visste at dette var min virkelighet, bestemte jeg meg for å være føre var og gjøre risikoen så liten som mulig. Jeg besluttet å utføre forebyggende dobbeltsidig mastektomi», skriver Jolie i innlegg. Det ble publisert i den amerikanske avisa tirsdag.

Jolie skriver at hun forteller om det hun har gjort for å fortelle andre kvinner at det ikke var noen enkel avgjørelse. Men at hun i dag er svært glad for å ha gjort det. Hun har nå under 5 prosent risiko for å få brystkreft.

Hele prosessen skal ha tatt tre måneder. 27. april var det ferdig. Hun har hele tiden holdt alt dette hemmelig. Og hele tiden har hun også jobbet. 

«Jeg skriver om det nå fordi jeg håper andre kvinner kan ha nytte av min erfaring. Kreft er fortsatt et ord som gjør folk redde, og som skaper en dyp følelse av maktesløshet. Men i dag er det mulig å finne ut om du er spesielt utsatt for brystkreft og eggstokkreft, og så gjøre noe med det», skriver Jolie.

I innlegget takker hun skuespilleren Brad Pitt for hans kjærlighet og støtte under prosessen. Han er mannen hennes. Hun skriver også at hun ikke føler seg mindre kvinnelig etter operasjonen:

«Jeg føler meg ikke mindre kvinnelig. Jeg føler meg sterkere etter å ha gjort et sterkt valg som på ingen måte svekker min feminitet».

Paret har tre biologiske barn. I tillegg har Jolie adoptert tre barn fra landene Kambodsja, Etiopia og Vietnam.