Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ankes uansett

Rettssaken mot Joshua French går mot slutten. Men forsvarerne tror dommen uansett blir anket av en av partene.

Joshua French er tiltalt for å ha drept vennen Tjostolv Moland i et fengsel i Kongo. Fredag ba aktor Homère Nkulu den militære domstolen i Kinshasa om å dømme French for overlagt drap. Han bør få livstid i fengsel, mente aktor. Tirsdag skal forsvarer Marie Andre Mwila snakke i retten. Han vil be retten frifinne French.

Men både Mwila og den norske forsvareren til French tror dommen uansett blir anket. Det skriver avisa VG. Blir French frifunnet, vil aktor anke. Blir French dømt til fengsel, vil forsvarerne anke. Dommen er ventet å komme neste tirsdag.

Forsvareren vil trolig vise til det den norske legen Arne Stray-Pedersen sa i retten i forrige uke. Han jobber i Kripos og undersøkte Moland da han var død. Han sa i retten i forrige uke at han mener at Moland ikke ble drept. Moland tok selvmord, mente Stray-Pedersen.

Aktor mener derimot at French dopet ned og drepte Moland. Moland døde i august i fjor.

Mwila besøkte French mandag. Han sier klienten er svak og at han måtte be en lege om å ta en titt på ham.

– French er meget svak. Jeg blir nødt til å be om at han får lov til å sitte når jeg taler, slik som under aktors prosedyre på fredag, sier den kongolesiske forsvareren til VG.

French og Moland var fra tidligere dømt til døden i Kongo. De ble i 2009 funnet skyldige i drap, spionasje og for ulovlig å ha tatt med seg våpen inn i landet. Sjåføren deres i Kongo ble skutt og drept i mai 2009.