Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Åpne banker og dyrere varer

Bankene i Hellas er åpne igjen. Men det er blitt dyrere å leve.

Momsen i Hellas er blitt høyere. Den er satt til 23 prosent. Det gjør at varer og tjenester blir dyrere for folk som bor i Hellas, og de som besøker landet.

Hellas har laget ny avtale med utlånerne i Europa. Det fører til at Hellas må endre på reglene sine. En del av avtalen er å gjøre momsen dyrere. Da får staten inn mer penger. Det merker folk i Hellas mandag. Mat og andre ting er blitt dyrere.

Ved å endre på reglene, vil Hellas kunne få mer lån til å overleve framover. Landet var i ferd med å gå tom for penger. Og de skylder store summer i lån.

Men grekerne fikk også en positiv opplevelse mandag. Bankene er åpnet igjen. De har vært stengt i tre uker. Men folk får ikke ta ut så mye penger som de vil. Det er fortsatt regler på hvor mye folk kan ta ut av penger.

I ukene framover venter flere endringer. Det gjelder skatter og pensjon. Disse endringene protesterer mange folk i Hellas mot.

Siden desember i fjor er 40 milliarder euro tatt ut fra kontoer i greske banker. Nå bes folk om å bringe sparepengene tilbake til bankene. Det sier lederen for den greske bankforeningen, Louka Katseli.

Hellas får mer kriselån. Det bestemte Den europeiske sentralbanken torsdag. Dette gjorde det mulig å åpne bankene.

LES MER HER: Rasende folk kastet brannbomber på politiet

LES MER HER: Omsider enige om Hellas

LES MER HER: Godtar kutt og ber om mer lån

LES MER HER: Slik har Hellas det