Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Åpner atom-kraftverk igjen

Nå åpner japanerne et av atom-kraftverkene som ble stengt etter tsunamien.

11. mars om det kraftige jordskjelvet i Japan. Så kom høye flodbølger og atomulykke i Fukushima. Det førte til at mange atom-kraftverk ble stengt. Japanerne skulle sjekke om de var sikre nok. Blant de stengte var atom-kraftverket Tomari. Onsdag fikk det åpne igjen etter noen måneder med tester, ifølge nyhetsbyrået Jiji.

LES MER HER: – Må stenge Fukushima

Japan har 54 atomkraftverk. Nesten tre firedeler er for tiden stengt. I flere japanske byer har folket vært skeptiske til at de får starte opp igjen. Årsaken er ulykken ved atom-kraftverket i Fukushima. Der førte jordskjelvet og tsunamien til at strømmen forsvant ved kraftverket. Kjøle-anlegget sluttet å virke. Dermed begynte det å lekke farlig radioaktivitet fra kraftverket.

Strålingen ble 100.000 høyere enn normalt. Atom-ulykken er den verste siden Tsjernobyl.

LES MER HER: Undervurderte faren for tsunami

Naoto Kan er statsminister i Japan. Kan har sagt at han i framtiden gjerne vil stenge alle atom-kraftverkene. Men landet sliter med å få nok strøm. Så han må bruke kraftverkene inntil de får andre løsninger. Mange store bedrifter i Japan trenger mye strøm. Bedriftseiere sier at det kan bli alvorlig for landets industri om de ikke sikres strøm.

LES MER HER: 24.000 døde og savnede