Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Assange ber USA stanse jakten

Julian Assange ber USAs president om å stanse jakten mot nettstedet WikiLeaks.

– USA må garantere at det ikke vil forsøke å ta de som jobber for oss, til retten. Politiet i FBI må slutte å etterforske nettstedet WikiLeaks, sa Julian Assange søndag.

Julian Assange er leder for nettstedet WikiLeaks. De har lagt ut hemmelige dokumenter fra militæret og myndigheter. Assange er siktet for seksuelle overgrep i Sverige. Britisk rett har bestemt at han skal utleveres til Sverige. Siden 19. juni har Assange bodd i skjul i Ecuadors ambassade i London. Søndag sto han på balkongen på ambassaden og snakket til mediene.

Assange ba USAs president om å slutte å jobbe mot nettstedet. Assange krevde i tillegg at den amerikanske soldaten Bradley Manning må løslates. Han er tiltalt for å ha gitt hemmelige dokumenter til WikiLeaks.

– Hvis han har gjort det han er anklaget for, er han en helt, mener Assange.

LES MER HER: Vil hente Assange med makt

Torsdag i forrige uke bestemte Ecuador at de vil gi han asyl. Årsaken er at de mener Assange risikerer å bli sendt videre til USA fra Sverige. Ecuador får støtte fra andre søramerikanske land, skriver nyhetsbyrået NTB. England og Sverige er lite fornøyd med situasjonen.

Assange sliter med å komme seg ut av England. Myndighetene sier at de vil pågripe ham om han forlater ambassaden. En talsmann for det britiske utenriks-departementet har også truet med å ta Assange inne i ambassaden. Ifølge internasjonale regler er ikke dette lov.

LES MER HER: Kan sendes til Sverige

Mediene lurer på om Assange skal smugles ut i en sekk med diplomat-post. Noen tror han vil ligge i bagasje-rommet til en av ambassadens biler.

Etter å ha snakket i ti minutter søndag, gikk Assange inn i ambassaden igjen. Han sa ikke hva han vil gjøre videre.