Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Assange: – Forlater ambassaden snart

Julian Assange har vært to år i Ecuadors ambassade i London. Det er for å unngå å bli sendt til Sverige. Assange sier mandag at han vil forlate ambassaden snart.

Julian Assange har i to år vært i Ecuadors ambassade i London. Assange er grunnlegger av WikiLeaks. WikiLeaks er et nettsted der hemmelige dokumenter fra en rekke land ble publisert.

Den britiske kanalen Sky News meldte mandag at Assange vurderer å forlate ambassaden. Det er på grunn av hans sviktende helse, meldte kanalen, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Jeg forlater ambassaden snart. Men kanskje ikke av årsakene som Sky News hevder, sa han til journalister på en konferanse med pressen mandag.

Assange har vært i ambassaden for å unngå å bli sendt til Sverige. I Sverige er han anklaget for å utført seksuelle overgrep mot to svenske kvinner sommeren 2010. Assange fikk asyl i den ecuadorianske ambassaden i 2012. Britiske høyesterett har sagt at Assange skal leveres ut til Sverige.

– Vi fortsetter å tilby Assange vår beskyttelse, sa Ricardo Patino under pressekonferansen. Han er Ecuadors utenriksminister.

Assange sier at han frykter hva som vil skje hvis han blir sendt til Sverige. Det skriver den britiske avisa the Guardian. Han frykter at Sverige vil sende ham til USA. WikiLeaks la ut 700.000 sider med hemmelige dokumenter om USAs kriger i Irak og i Afghanistan.

Britisk politi står klar til å arrestere Assange hvis han forlater ambassaden.