Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Atlantis på vei hjem for siste gang

Den siste amerikanske romfergen har forlatt Den internasjonale romstasjonen ISS.

Atlantis er den siste romfergen i det amerikanske romferge-programmet. Den skal hjem for å pensjoneres. Etter planen vil romfergen lande torsdag. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Går i verdens-rommet

– Takk for oss. Det har vært en absolutt fryd. Det sa kaptein Chris Ferguson. Det var da Atlantis tok av fra romstasjonen ISS tirsdag.

– Vi sees tilbake på jorda, la han til.

LES MER HER: Får snakke med verdens-rommet

Atlantis har levert mat, klær, utstyr og materialer til forskning til ISS. Det skal vare fram til neste amerikanske frakt kommer. Det blir kanskje om ett år.

Til sammen 135 romferder har det blitt under det amerikanske romferge-programmet. Det er siden den to dager lange jomfruturen med Columbia i april 1981. Det 30 år lange eventyret i rommet har kostet nærmere 1.200 milliarder kroner. 14 astronauter har dødd i ulykker.

Penger fra romferge-programmet skal brukes til å utvikle en ny generasjon romskip. Det er når den amerikanske romfarts-organisasjonen NASAs romferger nå blir satt på bakken. De nye romskipene skal kunne dra mye lenger ut i verdensrommet enn før. Det sier USAs president Barack Obama.

LES MER HER: Drømmer om den røde planeten