Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Atom-reaktor er ikke tett

Reaktor 2 på atom-kraftverket i Fukushima er ikke lenger tett. Det franske atombyrået ASN kaller det en krise.

Veggen rundt reaktor 2 ved Fukushima-kraftverket er brutt. Det melder det franske byrået ASN. De jobber med atom-sikkerhet. Franskmennene mener at ulykken ved atom-kraftverket nå er på nivå seks. Det er den nest verste på skalaen, som går til sju. De kaller situasjonen for en krise.

– Situasjonen har blitt verre. Det er klart at vi er på nivå seks nå, sier Andre-Claude Lacoste. Han jobber i ASN. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Ny eksplosjon på atom-kraftverk

LES MER HER: Atom-kraftverk har problemer

Veggene rundt reaktoren er 1 til 2 meter tykke og laget av betong. De skal holde skadelige, radioaktive stoffer inne. Nå kan i stedet stråling fra stoffene spre seg med vinden. Foreløpig går vinden ut mot havet. Snur vinden, kan stoffene blåse mot byer. Drikkevann og mat kan bli forurenset. Folk kan få stråling på seg. De kan få kreft.

Natt til tirsdag norsk tid hørtes en eksplosjon på reaktor 2. Taket til en bygning ble delvis ødelagt. Det steg røyk og damp opp. Brannmenn har lenge kjempet for å kjøle ned brenselet i flere av byggene. Atom-kraftverket i Fukushima ble skadd i jordskjelvet og flodbølgene. De rammet Japan fredag. Strømmen ble brutt og flere atom-kraftverk stanset etter jordskjelvet. Brenselet inni må kjøles ned med vann. Det fortsetter å være veldig varmt. Flodbølgene ødela aggregatene som skulle gi strøm i en nød-situasjon.

LES MER HER: – Minst 10.000 døde etter naturkatastrofe

Siden har det vært flere eksplosjoner. Myndighetene har allerede flyttet 210.000 mennesker. De bor i nærheten av kraftverket. Folk lenger bort blir bedt om å holde seg inne i husene sine.

LES MER HER: – Ikke reis til Japan