Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Avlyttet franske presidenter

USA avlyttet tre av Frankrikes siste presidenter, viser lekkede dokumenter. President Hollande hadde krisemøte tirsdag.

– Frankrike vil ikke tolerere handlinger som truer sikkerheten og beskyttelsen av våre interesser. Det sier den franske presidentens kontor i en uttalelse onsdag.

Dem kom etter avlyttings-avsløringen: USA har avlyttet telefonene til Frankrikes tre siste presidenter.

Hollande holdt onsdag et krisemøte med ministre og forsvarsrådet. De snakket om rapportene om at USA har spionert på tre franske presidenter. Hollande var selv en av disse. Avlyttingen har skjedd mellom 2006 og 2012.

Nettstedet WikiLeaks varsler at det vil komme flere avsløringer om USAs avlytting av Frankrike.

Laurent Fabius er utenriksminister i Frankrike. Han ba onsdag USAs ambassadør til Frankrike til et møte. Han er bedt om å forklare situasjonen. I tillegg skal Frankrike sende en person som jobber med informasjon, til USA. De skal diskutere WikiLeaks-rapportene.

– Amerikanske myndigheter ga løfter, står det i uttalelsen fra Frankrike. USA sa i 2012 at de ikke skulle spionere på Frankrikes ledere.

– De må bli husket og strengt respektert.

Samtidig forsikrer Det hvite hus at de ikke driver avlytting av hvem Hollande snakker med.

– Vi overvåker ikke Hollandes kommunikasjon og kommer ikke til å gjøre det, sier talsmann Ned Price i det nasjonale sikkerhetsrådet.

Dokumentene fra WikiLeaks viser at etterretning-stjenesten National Security Agency (NSA) overvåket presidentene Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande.

Også franske statsråder og Frankrikes ambassadør i Washington ble avlyttet av NSA, ifølge dokumentene.

Flere internasjonale toppledere er blitt overvåket av NSA de siste årene. Det viser sokumenter fra den amerikanske varsleren Edward Snowden.