Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

«Avskjedens fredag»

Tusenvis av egyptere samler seg i Kairo. Dette kan bli Hosni Mubaraks siste dag som president i landet.

Allerede tidlig fredag morgen hadde flere tusen mennesker samlet seg på Tahrir-plassen i sentrum av Kairo. Plassen kalles også frigjørings-plassen. Demonstrantene er samlet for å forberede protestene senere fredag. Ledere for opposisjons-partiene kaller det «Avgangens dag». Opposisjonen er de politiske partiene som ikke er i regjeringen.

I over én uke har demonstrantene vist sin motstand mot president Mubarak. Omtrent ti mennesker er drept i kampene mellom dem som støtter presidenten og dem som er imot ham. Mellom 1000 og 2000 mennesker er skadd i kampene den siste uken, skriver nettstedet NRK.no.

LES MER HER: Egypt kan eksplodere

Mange soldater er samlet på Tharir-plassen.

Det er ventet at flere millioner mennesker vil strømme ut i gatene etter fredags-bønnen. Fredag er landets muslimer samlet til bønn. De kristne i Egypt er også samlet til bønn fredag. Demonstrantene krever at president Hosni Mubarak slutter i jobben. Demonstrasjonene torsdag ble preget av vold og blodige sammenstøt mellom forskjellige grupper.

LES MER HER: Protestene fortsetter

Ifølge egyptiske myndigheter er åtte personer drept og rundt 800 såret. Demonstrasjonene i Egypt har vart i 11 dager. Verdens-organisasjonen FN mener det er enda flere. De sier at mer enn 300 mennesker er drept og rundt 4.000 er såret. Demonstrasjonene i Egypt startet 25. januar, skriver nyhetsbyrået NTB.