Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Avtalen er ikke mye å skryte av

Flere eksperter er skuffet over avtalen mellom USA og Nord-Korea. Donald Trump kan komme til å bryte den, advarer Iran.

Tirsdag skrev USAs president og Nord-Koreas president under på en avtale. Det skjedde under deres møte i Singapore. Det var det første møtet mellom en leder for Nord-Korea og en amerikansk president som fortsatt har jobben.

Møtet i seg selv er en stor seier for USAs president Donald Trump. Men avtalen de to lederne skrev under på, er ikke like imponerende. Flere eksperter er skuffet.

– Kim har ikke gått med på noe mer enn han har sagt tidligere. Det har ikke Trump fått til. Det er skuffende å se, sier Stein Tønnesson til nyhetsbyrået NTB. Han er professor ved freds-forskningsinstituttet PRIO.

Trump holdt opp et dokument etter at de hadde skrevet under. Kim Jong-un ser ut til å ha fått mest ut av møtet. Det er dersom det som står i dokumentet, er det eneste de har blitt enige om. Det mener Tønnesson.

– Det er en seier for Kim. Han har fått et møte med Trump. Og han har ikke måttet gå med på noe ekstra, sier han.

I april møttes Kim og Sør-koreas president Moon Jae-in. Da lovet Nord-Korea å jobbe for å bli kvitt alle atomvåpen på Korea-halvøya. Dette lover han igjen i dokumentet som ble skrevet under tirsdag.

– Det som står der, er godt kjent fra før. Ordene går helt tilbake til Kim Il-sungs tid, sier Halvor Kippe. Han er forsker ved Forsvarets forsknings-institutt (FFI).

I avtalen står det også at landene er enige om å snakke mer sammen. Tønnesson sier dette er bra. USAs utenriksminister Mike Pompeo og en viktig person fra Nord-Korea skal fortsette samtalene. Det står det i dokumentet.

De to landene er også enige om å samarbeide. De skal utvikle et bedre forhold seg imellom.

– De har ikke klart å komme særlig langt på dette møtet. Men det er første møte og prosessen går videre. Det vil gjøre at forholdet mellom Sør- og Nord-Korea kan fortsette å utvikle seg, sier Tønnesson.

Jobben med å fjerne Nord-Koreas atomvåpen starter veldig snart, ifølge Donald Trump.

I avtalen garanterer USA for Nord-Koreas sikkerhet. Det betyr at USA ikke vil angripe landet. Trump sier også at han vil stanse militærøvelsene mellom USA og Sør-Korea.

Trump har tidligere vist at han ikke er til å stole på. Han er kjent for å bryte avtaler, sier en talsmann for Irans regjering. Tidligere i år trakk Trump USA fra atomavtalen med Iran. Han har også sagt at han trekker USA fra Paris-avtalen om klima.

Trump kan godt finne på å bryte avtalen med Nord-Korea også, mener talsmann Mohammad Bagher Nobakht.

– Trump er en mann som går tilbake på det som er skrevet under på, sier Nobakht til det iranske nyhetsbyrået Fars.