Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bare interessert i kristne og vantro

Opprørerne som tok gisler i Algerie var mest opptatt av å ta utlendinger, forteller vitner.

Onsdag angrep islamistiske opprørere et anlegg for gass i Algerie. De tok flere utenlandske gisler. Blant dem var det ni nordmenn som jobber for oljeselskapet Statoil. Èn nordmann klarte å flykte natt til fredag. Men fredag ettermiddag var det fortsatt uklart hva som skjer med de åtte andre.

En melding sier at det var 132 utenlandske gisler som ble tatt onsdag. Nå er halvparten av dem fri. Det sier en person som jobber med sikkerheten i Algerie, ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS.

Ingen andre kilder har sagt at denne informasjonen stemmer, skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Statoil-anlegg angrepet i Algerie

Totalt skal det ha vært over 600 gisler. Men mange av gislene fra Algerie slapp unna. Det forteller folk på stedet, ifølge NTB.

Den franske avisa L'Express har snakket med den algeriske ingeniøren Khaled. Han sier at gisseltakerne ville ha utlendinger.

– Han som tydeligvis var sjef, ba oss kalle ham «Belaouar». Han sa at vi snart ville bli sluppet fri. Han var bare interessert i utlendingene, sier Khaled.

53 år gamle Abdelkader greide å komme seg unna torsdag.

– Terroristene fortalte oss helt i begynnelsen at de ikke ville skade muslimer, men at de kun var interessert i kristne og vantro. De sa de ville drepe dem, sier Abdelkader.

LES MER HER: – Algerie må gjøre alt for å redde gislene

De algeriske gislene ble holdt på et annet sted enn de utenlandske gislene. Mange greide å flykte da algeriske myndigheter angrep anlegget med fly.

Irske Stephen McFaul sier at han så flyene skyte i stykker fire biler der det satt gisler. Han fortalte også at han selv hadde fått festet sprengstoff rundt nakken sin.

Folk på stedet sier at terroristene var fra ulike land, som Egypt, Tunisia og Algerie. En mann var trolig fra Niger eller Mali. Et vitne sier at det var umulig å vite hvor mange gisseltakere det var på anlegget.