Verden

– Barna i Jemen lever i et mareritt

Borgerkrigen i Jemen går hardt utover barna der. Det skriver Redd Barna i en ny rapport.

Borgerkrigen i Jemen har vart i seks år. Den beskrives som verdens største humanitære katastrofe. Veldig mange barn blir drept og skadd i krigen. Det viser er ny rapport fra organisasjonen Redd Barna.

– Barna i Jemen har levd i et fryktelig mareritt i seks år nå. Barn blir drept og skadd nesten hver dag, sier Xavier Joubert. Han er land-direktør i Redd Barna.

Rapporten viser at mer enn 2.300 barn ble drept mellom 2018 og 2020. Organisasjonen UNICEF skriver at bare denne måneden er åtte barn drept. 33 er skadd.

I tillegg til krigen er det et stor sult-katastrofe i Jemen. Den tar også livet av mange barn. Redd Barna skriver at organisasjoner som hjelper barn i Jemen, får for lite penger. I fjor var det over 40 prosent mer nødhjelp for barna der.

Borgerkrigen i Jemen startet i 2015. Det er en konflikt mellom myndighetene i Jemen og opprørere fra Houthi-folket. Houthiene er en del av den sjia-muslimske befolkningen i nord i Jemen. I 2014 tok de over hovedstaden Sana. Presidenten måtte da flykte til Saudi-Arabia.

Det er i hovedsak en krig mellom Iran og Saudi-Arabia. Flere land er også med, blant annet USA. Det er også en krig mellom de to retningene innen islam – sjia og sunni. Til nå har mer enn 130.000 mennesker blitt drept i krigen.

Det er flere ganger forsøkt å få til våpenhvile. Det har aldri skjedd. Redd Barna vil at alle partene i krigen skal ta ansvar for at det kan bli våpenhvile. De mener det må skje raskt.

– En våpenhvile må brukes til å arbeide for en løsning på krigen. Det er den eneste muligheten til å få slutt på denne katastrofen, sier Joubert.

Siste utgave

På forsiden nå