Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barna slipper ut etter seks uker inne

Strenge regler har bremset korona-viruset. Nå tør myndighetene i flere land å lette forsiktig på dem.

Har du en jobb som er viktig for samfunnet? Da får du dra på jobb i Spania. Vanlige folk får lov til å dra på butikken og handle. Hunder har rett på lufteturer hver dag. Men spanske barn har vært sperret inne i hjemmene sine i nesten seks uker.

Spania har de strengeste reglene i Europa som følge av korona-viruset. De går spesielt hardt ut over de minste.

Ada Colau er ordfører i byen Barcelona. Hun har to barn på ni år og tre år. De er sinte og triste, forteller hun til avisa The Guardian.

– Uke etter uke krangler de mer og mer med hverandre, forteller Colau til avisa.

De strenge reglene skal fortsette til 9. mai. Det bestemte regjeringen nylig. Men fra søndag får endelig barn lov til å lufte seg ute igjen. Regjeringen måtte myke opp reglene litt. Foreldre, eksperter og politikere protesterte mer og mer.

Over hele verden må regjeringer ta vanskelige avgjørelser. Er det trygt å myke opp reglene? Hvor mye lenger tåler samfunnet å være stengt? Flere land åpner nå forsiktig opp igjen. Barn får igjen gå på skole og barnehage i Norge og Danmark. I Sverige og Island ble disse aldri stengt.

Over 25.000 mennesker har dødd av korona-viruset i Italia. Det blir færre som dør. Fra starten av mai kan samfunnet kanskje komme forsiktig i gang igjen. Det skriver statsminister Giuseppe Conte på Facebook.

USA er landet med flest døde av korona-viruset. I helgen protesterte folk i flere delstater. De er imot de strenge tiltakene for å stoppe viruset. Mens i byen New York krevde demonstranter strengere regler, ifølge kanalen BBC.

Landene må åpne opp igjen gradvis. Ellers kan smitten begynne å spre seg igjen, advarer Verdens helse-organisasjon (WHO).

Ikke alle hører på dem. I Nicaragua har myndighetene bedt folk leve som normalt. De tvinger elever og studenter tilbake til skolen, ifølge NTB.