Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

BBC-sjef frykter for kanalens gode rykte

Den britiske kanalen BBC opplever en av sine verste kriser noensinne. En tidligere ansatt beskyldes for flere hundre overgrep.

Jimmy Savile var en populær stjerne på britisk TV. Han var blant annet programleder i programmet «Top of the Pops». Savile døde i fjor. Da var han 84 år gammel. Nå har det kommet anklager om at han misbrukte barn seksuelt over mange år. Kanalen BBC skal ha hørt om anklagene. Men de droppet å granske saken. Dermed anklages kanalen for å ha dekket over overgrepene.

Savile kan ha gjort overgrep mot opp mot 200 barn. Han anklages for overgrep mot jenter ned til 12 år. Det sier britisk politi. De etterforsker saken, og snakker med alle ofre som fortsatt lever. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Tirsdag måtte BBC-sjef George Entwistle svare på spørsmål i kultur-komiteen i Parlamentet. Også statsminister David Cameron kritiserer BBC for at de stanset sin gransking av anklagene. Mandag sluttet Peter Rippon i jobben på grunn av skandalen. Han var sjef for nyhets-programmet Newsnight.

Redaksjonen i Newsnight jobbet med et program om det Savile beskyldtes for. Journalistene undersøkte saken. De snakket med flere ofre som fortalte om overgrep. Journalistene mente de hadde nok informasjon til å sende programmet i desember i fjor. Men Rippon stanset programmet. Det ble aldri sendt. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

– BBC beklager feilene som er gjort i denne saken. Vi vil bidra til granskningen av saken, skriver kanalen i en melding til pressen.

George Entwistle har bare vært sjef for BBC siden august. Han sier dette er en veldig alvorlig sak. Entwistle frykter den vil skade kanalens rykte.

– BBC har latt Jimmy Savile gjøre det han gjorde. Det kan skade ryktet vårt, og gi folk mindre tillit til BBC, sa Entwistle tirsdag.