Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bekymret over varmere vær

Synes du det er deilig ute? Du burde være bekymret.

Sola varmer og gradestokken viser vårlige temperaturer. Det varme været bekymrer klimaforskere. I februar var det rekordhøy temperaturøkning på jorda. Det viser analyser. De er gjort av den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA. Temperaturen ved overflaten av jorda var 1,35 grader over normal temperatur.

Dette er det største forskjellen i temperatur for en måned som noen gang er registrert. Den forrige rekorden kom i januar i år.

– Dette er en helt vanvittig temperaturøkning for en enkelt måned, sier fysiker Bjørn Samset til nyhetsbyrået NTB.

Nesten hele verden var varmere enn normalt. Men de største forskjellene var det over Arktis, Sibir, deler av Nord-Amerika og den nordlige delen av Skandinavia. Her lå temperaturene mellom 5 og 10 grader over normalen. Det er et gjennomsnitt fra 1950 til 1980.

– Dette får selv erfarne klimaforskere til å blir overrasket, sier Samset. Han jobber ved CICERO senter for klimaforskning.

Det er flere årsaker til varmere temperaturer. Det er global oppvarming som kommer av menneskelig aktivitet. Men også værfenomenet El Niño har betydd noe. Dessuten kommer det mer varme fra havene i verden til atmosfæren. Det kan også skyldes tilfeldigheter.

– Planeten har definitivt endret seg. Det gjør oss nervøse for hva som vil skje på lang sikt, sier David Carlson. Han leder avdelingen for klimaforskning ved Verdens meteorologi-organisasjon.