Verden

Ber land i Europa ta imot asylsøkere fra Hellas

Flyktning-hjelpen ber landene i Europa ta ansvar for det som skjer i Hellas. – Landene kan ikke fjerne menneskers rett til å søke asyl

Europeiske land må ta ansvar. De må ta imot asylsøkere, sier Flyktning-hjelpen. De mener situasjonen i Hellas krever mer enn at landene sender penger og utstyr. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

115.000 flyktninger og migranter er i Hellas nå. I tillegg prøver mange å krysse grensen fra Tyrkia. Det er også den ytre grensen av Den europeiske union (EU). Flyktning-hjelpen sier det haster å flytte fokl fra overfylte leirer i Hellas.

– Europa må ta ansvar for det som skjer ved den ytre grensen. Landene kan ikke fjerne menneskers rett til å søke asyl. Det sier Edouard Rodier. Han er Europa-direktør i Flyktning-hjelpen.

Monica Mæland er justisminister. Hun sier at Norge ikke planlegger å ta imot flyktninger eller migranter fra Hellas nå. Norge vil heller hjelpe til med å finne ut hvem det er som kommer til Hellas. Norge vil også sende telt og senger.

Amman, Jordan 20200302. 
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er i Amman i forbindelse med kongeparets statsbesøk til Jordan.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

BIDRAR: Utenriksminister Ine Eriksen Søreide sier Norge allerede bidrar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Ine Eriksen Søreide er utenriksminister. Hun sier Norge tar imot kvoteflyktninger fra regionen. Hun nekter for at grensen mellom Hellas og Tyrkia er åpen.

– Alle Schengen-land har som plikt å ha god kontroll på EUs ytre grenser. Grensen mellom Hellas og Tyrkia er ikke åpen, sier Søreide.

Rundt 500 mennesker har oppholdt seg i havna i den største byen på øya Lesvos. Mange av menneskene er familier med små barn. Der har de vært siden de kom til øya i helgen.

Nå har Hellas sendt et skip fra marinen til øya. Der skal mange av flyktningene og migrantene bo. De skal ikke flytte derfra før en ny leir er klar på fastlandet. Det er plass til rundt 400 mennesker på skipet.

Migrants enter a Greek Navy ship which will accommodate them at the port of Mytilene on the northeastern Aegean island of Lesbos, Greece, on Wednesday, March 4, 2020. Turkey made good on a threat to open its borders and send migrants into Europe last week. In the past few days hundreds of people have headed to Greek islands from the nearby Turkish coast in dinghies. (AP Photo/Panagiotis Balaskas)

MIDLERTIDIG: Flyktninge og migrantene skal bo ombord et skip inntil videre. Det skal de til en ny leir er klar på fastlandet i Hellas. Foto: Panagiotis Balaskas / AP Photo / NTB scanpix

Det er dårlig stemning i havna. Politiet i havna og sikkerhets-styrker har prøvd å stoppe fotografer fra media. Myndighetene vil ikke at det skal tas bilder.

Verdens-organisasjonen FN og andre hjelpe-organisasjoner sier de vil hjelpe med madrasser og senger.

De som har vært i havna kom i helgen. Men tirsdag begynte flere hundre asylsøkere å gå mot havna. De håper å få plass på skipet i stedet for å bli i Moria-leiren.

NTB skriver at de ble presset tilbake av politiet.

Den greske kystvakten sier det er regler for hvem som får komme på skipet. De som har søkt om asyl, får ikke komme på skipet.

Les også: Hellas vil stoppe migranter på havet

Les mer: Høyre-ekstreme kastet stein på bilene til frivillige

Les videre: Flyktninger blir fanget på vei til Europa

Hellas sier de ikke vil ta imot nye asylsøknader på en måned. Årsaken er presset på grensen.

Fotis Garoufalias er leder for kystvakten på Lesvos. Han sier de har fått beskjed om å registrere de som kommer. De kan ikke søke asyl, men skal tas med til skipet. Det skal de bli ferdig med i løpet av torsdagen.

På Lesvos er det allerede over 19.000 asylsøkere. De fleste bor i og rundt en gammel militær-leir. Den er beregnet for 3.000 mennesker. Hjelpe-arbeidere sier forholdene der er forferdelige. Det gjelder spesielt for barna.

Mange er sinte fordi det kommer nye asylsøkere. Noen har gått til angrep på frivillige som vil hjelpe de som kommer. Noen har stengt sperret veiene, og andre har prøvd å stoppe gummibåter fra å nå land.

Til uken får Hellas hjelp med kontroll av grensen. Da kommer 100 grensevakter fra resten av EU. De skal til grensen mot Tyrkia.

Tyrkia har plassert 1.000 politifolk langs grensen mot Hellas. De skal stoppe gresk politi fra å presse flyktninger og migranter tilbake til tyrkisk side av grensen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Suleyman Soylu er innenriks-minister i Tyrkia. Han sier at 164 migranter har blitt såret av gresk politi. De blir behandlet på tyrkiske sykehus.

– De prøvde å presse 4.900 mennesker tilbake til Tyrkia, sa han.

Tyrkia sier gresk politi for å ha skutt mot migranter på vei over grensen. Flere av de skal være drept. Hellas nekter for at de har gjort det.

Bellingcat er en gruppe internasjonale journalister. De skriver at det kan ha blitt brukt tåregass som kan være dødelig. De har funnet rester av den typen tåregass-patroner langs grensen. De har spiss tupp og kan skytes fra lenger avstand enn de vanlige. De virker over større områder.

– Slik ammunisjonkan være dødelig hvis noen blir truffet, skriver de på sine nettsider.

Greske myndigheter sier at de siden helgen har stoppet 35.000 forsøk på å krysse grensen.

Siste utgave

På forsiden nå