Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber om hjelp etter syklon

Over 40 mennesker kan være døde, og 11.000 mennesker har mistet hjemmene sine. Supersyklonen Pam etterlot seg enorme ødeleggelser i øystaten Vanuatu i Stillehavet.

Åtte meter høye bølger. Vindkast med en fart på opp mot 340 kilometer i timen. Hustak ble revet av og hus blåst overende da supersyklonen traff fredag kveld. Lørdag så det ut som om en bombe hadde truffet øystaten Vanuatu. Også på naboøyene i Stillehavet har stormen gjort enorme skader.

President Baldwin Lonsdale ber det internasjonale samfunn om å hjelpe dem.

– På vegne av myndighetene og innbyggerne i Vanuatu. Jeg ber om at verdenssamfunnet vil gi oss en hjelpende hånd i denne krisen, sa president Baldwin Londsdale under en konferanse i Sendai i Japan.

Storbritannia har allerede gitt 25 millioner kroner til hjelpearbeidet.

Over 40 personer er trolig døde. Hittil er det funnet åtte døde. 20 mennesker er skadd. Tallene kommer fra meldinger fra sykehus og helsepersonell i Port Vila. Årsaken er at det er vanskelig å kommunisere med verden rundt.

Provinsen Shefa og øya Efate er som et katastrofeområde. Her er det skader eller ødeleggelser på 90 prosent av bygningene. I dette området ligger hovedstaden Port Vila. Søndag kveld var det mange steder hvor hjelpemannskap ikke var kommet fram. Der er det usikkert hvordan det er med folk etter syklonen.

– Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører rapporter om døde og mange skadde. Men disse er ikke bekreftet. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Alice Clements til nyhetsbyrået Reuers. Hun er talskvinne for FNs barnefond (UNICEF).

Det bor 260.000 i Vanuatu, i små, skrøpelige hus. Husene er ikke bygget for å tåle verken vindkastene eller flommen som stormen førte med seg.

– Vi er vitne til en total ødeleggelse. Hus er ødelagt, trær har falt, veier er blokkert, og barn vandrer rundt i gatene på leting etter hjelp, sier Tom Skirrow i Redd Barna.

Vanuatus naboer Papua Ny-Guinea og Salomonøyene ble også truffet av syklonen.