Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Biden jobber på spreng med overgangen

Joe Biden forbereder seg til å flytte inn i Det hvite hus. Det skjer om 73 dager. Men Donald Trump nekter å innrømme nederlag.

Trump har gitt Biden kallenavnet «søvnige Joe». Men Biden viste ikke tegn på å hvile etter han vant valget. Søndag var i gang med å forberede overgangen før han flytter inn i Det hvite hus.

Mens Trump tilbrakte helgen på en golfbane i Florida, fortalte Biden om hva han skal jobbe med framover. Lørdag kveld kunngjorde han skal sette sammen en arbeidsgruppe. I gruppa skal eksperter og forskere sitte. De skal håndtere korona-krisa i USA.

Dette blir det første Biden gjør som fremtidig president. Mandag skal han og Kamala Harris fortelle hvem som være med i gruppen på en pressekonferanse.

Der vil også Biden snakke om korona-viruset og hvordan han skal få i gang landets økonomi.

Biden og Harris har fire områder de ønsker å satse på. Det er covid-19, økonomisk gjenreising, rase-likhet og klima-endringer.

– Teamet er i ferd med å bli satt sammen. De skal håndtere disse utfordringene fra dag én. Det sa Biden på søndag. Han skal etter planen ta over som president 20. januar.

Biden har sagt at USA skal være med i Paris-avtalen igjen. Han ønsker også bli kvitt forbudet

og angivelig kommer han til å utstede en presidentordre om å reversere Trumps reiseforbud som omfatter i hovedsak muslimske land.

Biden fyller 78 år 20. november. Han er den eldste noensinne som velges inn i Det hvite hus. Han er også den andre katolikken etter John F. Kennedy som velges som USAs president.

Søndag morgen var han i kirken i hjembyen Wilmington i Delaware. Han besøkte graven til sin sønn Beau Biden, som døde av hjernekreft i 2015. Han besøkte også gravstedene etter sin første kone og datter. De døde i en bilulykke i 1972.

Kamala Harris er 56 år gammel. Hun er en senator fra California. Nå blir hun den første kvinnen som blir valgt til USAs vise-president. Hun er også den første med svart og asiatisk bakgrunn.

Biden sier han skal sette sammen en administrasjon som viser USAs mangfold.

Trump planlegger denne uka å levere inn en rekke søksmål. Det sier presidentens advokat Rudy Giuliani. Han hevder å ha bevis på valgfusk.

– Det første søksmålet blir i Pennsylvania. Det andre blir enten i Michigan eller Georgia. Og gjennom uken bør vi ha fått oversikt over alt. Det sa han til Fox News søndag.

Trump protesterer mot resultatet av valget i flere delstater. Men så langt er det ikke lagt fram noe bevis på at noen har jukset i valget.

Denne uken skal Biden sette i gang arbeidet med sitt nye overgangs-team.

Men det er så langt uklart når Trump og hans administrasjon vil samarbeide. Trump ennå ikke har anerkjent Bidens seier i valget.