Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Biden og Harris kåret til årets person

Magasinet Time har kåret Joe Biden og Kamala Harris til årets person. De starter i jobbene som USAs president og visepresident i januar.

Hvert år kårer det amerikanske magasinet Time årets person. I år har de kåret Joe Biden og Kamala Harris til årets person sammen. Biden er valgt som USAs neste president. Harris blir hans visepresident.

Time fortalte om kåringen torsdag. De to er kåret fordi de viser at «empatiens kraft er større enn raseriet som deler oss». De sa sjefredaktør Edward Felsenthal.

Alle USAs presidenter siden Franklin D. Roosevelt har blitt kåret til årets person. Det er i løpet av perioden sin. Flere andre har blitt kåret det året de ble valgt. Altså før de begynte å jobbe som president. Men Harris er den første visepresidenten som kåres til årets person.

De tre andre finalistene var helsepersonell som jobber med korona-pasienter. Sammen med USAs smittevern-rådgiver Anthony Fauci. Den anti-rasistiske begevelsen var også nominert. Det samme var USAs president Donald Trump.

Times har kåret årets person siden 1927. Statsledere, forretnings-folk, politikere og til og med «datamaskinen» har fått prisen.

I fjor vant den svenske klima-aktivisten Greta Thunberg. Året før var det «vokterne» som fikk prisen. Det var journalister som blir forfulgt, arrestert eller drept for sitt arbeid. I 2018 gikk den til «de som bryter tausheten», blant annet frontfiguren i metoo-bevegelsen.

Den som har hatt mest å si for det som har skjedd det året, vinner. Både på godt og vondt. På 1930-tallet ble både Adolf Hitler og Josef Stalin kåret som årets person.