Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Biden takket folket

Joe Biden blir USAs neste president. I en tale lover han å jobber for å samle USA igjen. Han takket også folket.

Joe Biden lover å være en president som søker samling. Ikke splittelse. Han holdt første tale etter å ha blitt kåret til påtroppende president i USA.

– Jeg ser ikke røde stater og blå stater, bare et Amerikas forente stater. Det sa Biden i talen sin. Den holdt han i Wilmington i hjemstaten Delaware.

Lørdag kveld ble det klart at Biden vant president-valget. Han fikk flest stemmer i to stater til. Dermed fikk han nok valgmenn for flertall.

Biden sier at amerikanerne må slutte å behandle hverandre som fiender.

Tiden er nå kommet for å helbrede Amerika, sa Biden. Han lovte å være president også for dem som ikke støttet ham.

– Jeg forstår at dere er skuffet. Jeg har tapt noen ganger jeg også. Men nå er tiden kommet for å legge bort den harde retorikken. Å senke temperaturen og se hverandre igjen. Og lytte til hverandre, sa han.

Biden lover at han vil bygge USA opp igjen. Han vil gi USA respekt i verden på ny.

Biden setter allerede mandag i gang med å finne tiltak for korona-krisen i USA. Han har samlet en arbeidsgruppe med vitenskapsfolk.

Biden sa også at det var nødvendig å samle et land som sliter med pandemi og økonomisk krise. Samtidig er det stor uro.

75 milllioner amerikanere stemte på Biden. Han takket dem, alle som støttet ham og alle frivillige i valgkampen.

Kamala Harris presenterte Biden på scenen som ny president. Harris blir USAs første kvinnelige og ikke-hvite visepresident.

Hun takket også Biden for å være modig nok til å velge en kvinne som kandidat til visepresident.

– Om jeg er den første, kommer jeg ikke til å være den siste, sa Harris.

I tre dager har det vært usikkert hvem som ville vinne valget. Det har vært et svært jevnt resultat. Men president Donald Trump vil fortsatt ikke erkjenne at han tapte. Han vil ta valget til domstolene.

Over hele USA feiret folk at Biden blir ny president. Utenfor lokalet han talte, var det feststemning. Flere tusen jublende tilhengere sto tett i tett mellom bilene eller satt tett sammen oppe på biltakene. Alle med munnbind. De viftet med store amerikanske flagg og valgplakater med Biden Harris.Tidligere lørdag kom jublende mennesker ut i gatene i Washington, Philadelphia, New York, Atlanta og andre byer.

I andre byer samlet folk som støttet Trump seg. De godtar ikke resultatet. De mener det var juks under opptellingen av stemmene.

Det er ikke lagt fram noen bevis for fusk under opptellingen. Republikanske guvernører, valgansvarlige i flere stater og lederen for valgkommisjonen sier at opptellingen har gått ryddig for seg.