Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ble dømt - stiller til valg likevel

Brasils tidligere president Lula da Silva ble dømt til 12 års fengsel. Han stiller til valg uansett.

Lula da Silva stiller fortsatt til valg til høsten. Det lovet den tidligere presidenten i Brasil foran 10.000 mennesker. Det er til tross for at han samme dag ble dømt til tolv års fengsel.

Onsdag ble det klart at den tidligere presidenten tapte saken i retten. Han var allerede dømt til ni og et halvt års fengsel. Han skal ha mottatt en luksusleilighet ulovlig av et byggeselskap. Han skal ha gitt selskapet kontrakter i bytte. Det kalles korrupsjon.

Rettssaken onsdag handlet om Lulas anke. Han håpet han kom til å bli frikjent fra den første dommen. Slik gikk det ikke. Isteden økte retten straffen til 12 års fengsel. Etterpå strømmet tusenvis av folk som støtter Lula, til byen Sao Paolo. Der protesterte de mot dommen.

– Nå stiller jeg til presidentvalg. Det sa Luiz Inacio Lula da Silva til de rundt 10.000 som hadde møtt opp. Det ble møtt med jubel.

Lula var president fra 2003 til 2010.

– Han var en av dem som laget en ordning for bedrageri og korrupsjon. Det har svekket hele det politiske systemet i Brasil, sa Joao Gebran Neto. Han er en av dommerne.

Folk som er dømt i to i to rettssaker, kan ikke stille til valg i Brasil.

Lula leder for tiden på menings-målingene før valget. Han var veldig populær da han var president.

Men det er valgmyndighetene som til slutt bestemmer om han kan stille til valg. Lula kan fortsatt anke dommen videre. Noen eksperter mener dessuten det finnes unntak. De kan gjøre det mulig for Lula å stille til valg.

Lula vil fortsette å anke dommen til det går som han vil. Og han vil fortsette å kjempe for et rettferdig samfunn. Det vil han gjøre inntil den dagen han dør. Det lovet den tidligere presidenten før dommen.

I ukas papiravis kan du lese mer om Lula og saken han er dømt for.