Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ble enige i siste liten

Natt til torsdag ble politikerne i USA enige om budsjett. Det skjedde i siste liten.

Partiene Republikanerne og Demokratene i USA er endelig blitt enige om et nytt budsjett. Det vil si hvordan landet skal bruke penger.

Obamas parti er Demokratene. De har foreslått å bruke mer penger på helse i USA. Men det er mange republikanere imot. Derfor har flere republikanere nektet å stemme for budsjettet.

Det har skapt økonomisk usikkerhet i USA. Flere offentlig ansatte har ikke kunnet jobbe på over to uker. Det har ikke vært penger til lønningene deres.

LES MER HER: Amerikanere mener det er krise i landet

I tillegg har USA stor gjeld i utlandet. Partiene har vært nødt til å være enige om å ta opp mer lån for å betale denne gjelden. Men det kan de ikke gjøre uten enighet. USA hadde frist til midnatt onsdag amerikansk tid.

To timer før midnatt ble budsjettet vedtatt, skriver nrk.no. Dermed kunne Obama skrive under på å ta opp mer lån.

– Nå kan vi fjerne usikkerheten fra næringslivet og vårt folk. Forhåpentlig blir det ikke i ellevte time vi gjør dette neste gang, sa Obama.

Men det kan komme en ny krise. Det nye budsjettet er bare midlertidig. Det sørger for penger bare fram til 15. januar, ifølge byrået Fitch. De mener at staten også bare kan låne mer penger fram til 7. februar 2014.

Dermed kan det komme en ny krise i USA over nyttår.