Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blodig da folket i Syria stemte

Over 160 mennesker skal ha blitt drept i Syria i helgen. Det skjedde mens folk stemte over ny grunnlov.

Det ble en blodig helg i Syria. Folk skulle stemme over ny grunnlov. Men mange motstandere av regimet i Syria nektet å være med. Den nye grunnloven åpner for flere politiske partier. Men den kan også sikre at president Bashar al-Assad får fortsette i jobben til 2028. Flere tror at det ikke egentlig blir noen endringer.

Motstanderne sier de ikke vil stemme samtidig som regjeringens soldater angriper folk.

Lørdag ble minst 100 mennesker drept i Syria. Det sier gruppen Syrian Observatory for Human Rights. Kampene fortsatte på valgdagen søndag. Da skal minst 60 personer ha blitt drept, skriver nyhetsbyrået NTB.

– Hva skal vi stemme over? Om vi vil bli drept av raketter eller av kuler? Dette er det eneste valget vi har, sier Waleed Fares til nyhetsbyrået AFP. Han er aktivist i byen Homs.

– Vi har vært sperret inne i hjemmene våre i 23 dager. Vi kan ikke gå ut, bortsett fra i enkelte smug. Markeder, skoler og regjeringsbygg er stengt. Det er veldig få som går utendørs på grunn av at de kan bli skutt på, sier han.

LES MER HER: Krever at Syria slipper inn nødhjelp

Jakob Skovgaard-Petersen tror ikke den nye grunnloven vil føre til at landet endrer seg. Han er professor ved Københavns Universitet i Danmark.

– Folke-avstemningen er et forsøk på å vise at man lager reformer. Men det er ikke ekte reformer. Presidentens makt vil fortsatt være absolutt, sier den danske professoren.

LES MER HER: Journalister drept i angrep på Homs

Organisasjonen Røde Kors har bedt om at en pause i kampene hver dag. De vil komme inn med nødhjelp i bydelen Baba Amro i Homs. Der skal det mangle både mat, vann og medisiner. Flere sårede skal være i fare for å dø.

Syriske myndigheter har ikke svart Røde Kors.

LES MER HER: Tusenvis demonstrerte mot Assad i Syria