Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Boko Haram tok by

Opprørs-gruppa Boko Haram har tatt kontroll over byen Bama i Nigeria. Mange er drept og flere tusen har flyktet.

Opprørsgruppa Boko Haram angrep byen Bama nordøst i Nigeria mandag. Soldater klarte først å holde dem unna. Men så fikk Boko Haram hjelp av flere opprørere. Etter harde kamper tirsdag har gruppa tatt kontroll over byen. Mange er drept og tusener av mennesker har flyktet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Nigerianske myndigheter har ikke sagt noe om angrepet. Men ifølge soldater har mange dødd både blant opprørerne og i hæren til regjeringen. Flere nigerianske soldater skal ha blitt drept i et flyangrep. Hæren skulle egentlig bombe opprørerne.

Så mange som 5.000 mennesker har flyktet fra Bama. Boko Haram tok forrige uke over byene Gambouru og Ngla. Tidligere i august tok de storbyen Gwoza med 265.000 mennesker. Mange tusen flyktet. Også nigerianske soldater skal ha flyktet over grensa.

Morten Bøås er forsker ved Norsk utenriks-politisk institutt (NUPI). Han sier at hæren i Nigeria tidligere var stolt over viljen til å kjempe.
– Nå ser vi en helt annen hær som heller løper av gårde enn å kjempe mot Boko Haram, sier Bøås til NTB. Det får nok Boko Haram til å virke sterkere enn gruppa er, sier han.

Bøås mener det er vanskelig å jobbe mot opprørerne i nord. I tillegg er det noen grupper som ikke ønsker at president Goodluck Jonathan skal bli valgt på ny. De kan ødelegge for hæren. Jonathan kan droppe å stille til valg. Det er hvis han ikke lykkes med å kjempe mot Boko Haram.

Richard Skretteberg i Flyktninghjelpen mener også at hæren jobber på feil måte.  
– Boko Haram er sterkere enn de har vært før. Årsakene til det er mange. Først og fremst at selve området er veldig vanskelig å jobbe i for hæren. Mange av soldatene kan heller ikke språket i området, sier Skretteberg til NTB.