Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Boksene kan gi svaret på flyulykken

To svarte bokser fra ulykkesflyet er funnet. De kan gi svaret på hvorfor flyet styrtet i Etiopia.

Flyet fra Ethiopian Airlines er helt ødelagt. Det styrtet utenfor Addis Abeba i Etiopia søndag. Vrakrester, bagasje og døde mennesker er spredd over et stort område. Letemannskaper samler inn vrakdel etter vrakdel. De døde blir forsiktig hentet ut og fraktet bort. Det var 157 mennesker i flyet. Ingen overlevde.

Flyets svarte bokser er funnet blant vrakrestene. Det opplyser Ethiopian Airlines på Twitter. Boksene kan gi etterforskerne svar på hvorfor flyet styrtet.

Det gjelder både boksen som tar opp lyd, taleregistratoren og ferdsskriveren. Men taleregistratoren kan være ødelagt.

– Vi får se hva vi kan hente ut av den, sier en talsmann for flyselskapet.

Alle fly er utstyrt med to såkalte svarte bokser. Boksene er i virkeligheten oransje. De registrerer data om flyet. Boksene tar opp samtaler og andre lyder fra cockpit. Det er foran i flyet der flygerne sitter.

Data fra de svarte boksene er ofte avgjørende for å kunne finne årsaken til at fly styrter.

Piloten meldte om feil ved flyet. Derfor ba han om å få lov til å snu og lande, ifølge folk på flyplassen. Det fikk han lov til. Men flyet styrtet før de kom så langt. Flyet var nytt og av typen Boeing 737 MAX-8.

Blant de døde var en norsk Røde Kors-ansatt. Også en fransk-britisk kvinne som bodde i Tromsø døde. Det gjorde også en kenyansk kvinne som var på vei hjem. Hun hadde nettopp vært i Norge. Flyulykken i Etiopia har berørt mange selskaper og organisasjoner som jobber med bistand. Mange som jobbet i verdens-organisasjonen FN og andre døde. Denne gangen var ekstra mange om bord. Årsaken var et stort internasjonalt klimamøte i Nairobi.

I oktober i fjor skjedde en annen flyulykke med samme flytype. Da styrtet flyet utenfor Jakarta i Indonesia. 189 mennesker døde i den ulykken.

Flytypen har bare vært i trafikk siden 2017.

Det er selskapet Boeing som lager flyene. De har levert rundt 350 fly av denne typen. Over 5.000 flere slike fly er allerede bestilt.

Det norske flyselskapet Norwegian bruker selv flyet. De har 15 stykker. Det er i bruk på turer til USA og Irland, Nord-Irland og Skottland.

Flere selskaper har valgt å sette sine fly av denne typen på bakken.