Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bombet ikke IS

Russiske kampfly har sluppet nye bomber over Syria. Men bombene skal ikke ha truffet folk fra terror-gruppa IS.

Torsdag bombet russiske kampfly i Syria 30 ganger. Angrepene var ikke var rettet mot terror-gruppa IS, ifølge den arabiske TV-kanalen Al Mayadeen. Et av målene var landsbyen Jisr al-Shughour, sier kanalen. Den ligger nordvest i Syria. Der er det opprørere som styrer.

Russland startet angrepet i Syria onsdag. Landet sier de angriper motstandere av den syriske president Bashar al-Assad. Men angrepene er rettet mot opprørsgrupper som er i krig med IS, mener den syriske opposisjonen og amerikanske kilder. Disse gruppene støttes av USA.

– Russland har egne ressurser innen etterretning. De samarbeider også godt med Assad. Han har nok forklart hvor han er svak og trenger støtte, sier kommandør-kaptein Per Christian Gundersen til nyhetsbyrået NTB. Gundersen jobber i det norske forsvaret.

Rusland og USA er enige om at terrorist-gruppa IS må bekjempes. Men de er uenige om hva som skal gjøres med Syrias president.

Russland sier det er feil at deres fly bombet opprørsgrupper. De sier også at det er feil at vanlige folk er truffet i angrepene.

Avisa VG har snakket med Firas Alsaid. Han bor i byen Talbiesh. Den ble angrepet onsdag formiddag. Han sier at 16 mennesker ble drept i angrepet. Tre av dem var barn.

Bombene skal også ha truffet Homs. Det er Syrias tredje største by. Opprørsgrupper tok kontroll over byen i 2011. Siden mai har myndighetene hatt kontroll i sentrum.

– Rundt byen blir soldatene til regjeringen utfordret av opprørerne. Homs er viktig. Den ligger i en strategisk linje fra nord til sør. Å ha kontroll der er viktig for forsyninger og flytting av soldater. Den som kontrollerer området, har også kontroll på smugling. Det smugles våpen, ammunisjon og krigere fra Libanon, sier Gundersen.

Opprørsgruppene i Homs er tilknyttet Den frie syriske hær (FSA). De har støtte fra blant andre USA, Tyrkia og stater i Gulfen.

Innbyggere i Homs forteller enorme ødeleggelser. Minst 33 sivile skal ha blitt drept i luftangrepene fra Russland totalt, melder nyhetsbyrået Reuters.

Russland har økonomisk og militær interesse av at Assad fortsetter, sier Gundersen.

– Russland har støttet Syria i over 40 år. De har levert mye militært materiell. De har også hatt utveksling. Syriske offiserer har gått på militære skoler i Russland, sier Gundersen.

Satellittbilder viser ifølge ham at Russland har utstyr i Syria som kan skyte ned fly. Det kan skremme vekk andre land i vesten. For verken opprørsstyrker eller IS har fly, sier Gundersen.