Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bombet kommando-sentral

En bygning like ved Muammar Gaddafis hus i hovedstaden Tripoli er bombet i stykker. Angrepet rammet Gaddafis kommando-sentral. Det melder en kilde i de internasjonale styrkene.

Libyske myndigheter sier at det er en kontorbygning som ble truffet. En kilde fra et av landene som angriper Gaddafis styrker, sier at bygningen var en kommando-sentral. Det gjør at Gaddafi ikke lenger har mulighet til å gi kommando til styrkene sine om hva de skal gjøre, forteller kilden. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Bygningen ligger inne på området rundt Gaddafis hus. Den ligger rundt 50 meter fra teltet hvor diktatoren pleier å ta imot gjester.

LES MER HER: Lover våpenhvile i Libya

Libyske tjeneste-menn sørget selv for at vestlige journalister i Tripoli fikk se det ødelagte bygget. Pressefolkene ble kjørt til Gaddafis hus i buss.

– Dette var et barbarisk bombeangrep som kunne ha rammet hundrevis av uskyldige som er samlet hjemme hos Muammar Gaddafi. Huset hans ligger rundt 400 meter unna bygningen som ble truffet, sa den libyske talsmannen Moussa Ibrahim.

Forsvaret i USA sier at verken Gaddafi selv eller huset hans er på listen over de angrepsmålene til de allierte. De allierte er landene som har bestemt seg for å angripe Libya for å beskytte folk mot Gaddafis angrep. Ibrahim mener bombeangrepet søndag kveld viser at USA ikke gjør som de sier. Han sier også at ingen personer ble skadd da bygningen ble ødelagt.

Tilhengere av Gaddafi er plassert rundt huset hans som menneskelige skjold. Det er for å hindre bombeangrep. Da journalistene ble kjørt inn med buss, ropte Gaddafi-tilhengerne «slakt Barack Obama» og andre slagord mot vestlige land.

Den libyske regjeringen erklærte våpenhvile for andre gang søndag. Våpenhvile betyr en pause i krigen. Også på fredag erklærte de våpenhvile. Men også denne gangen fortsatte regjerings-styrkene å krige. Det sier USAs president Obamas sikkerhets-rådgiver Tom Donilon.

LES MER HER: Utenlandske styrker kan angripe i Libya

Også de allierte styrkene fortsatte sine operasjoner. Et nytt bombeangrep rammet libyske mål natt til mandag. Italienske kampfly var på vingene. Både britiske og amerikanske marineskip skjøt raketter mot mål på land.

I ørkenen utenfor byen Benghazi lå rester av stridsvogner og militær-kjøretøyer. De ble truffet i et tidligere angrep som kostet minst 14 soldater livet.

Ifølge det libyske regimet er minst 64 personer blitt drept i bombeangrepene så langt. Det skal være uskyldige mennesker blant de drepte. Samarbeids-organisasjonen Den arabiske liga og myndighetene i Russland mener også at uskyldige har mistet livet. Mens amerikanske militære sier de ikke har informasjon som tyder på at dette stemmer.

Statlig libysk TV viser bilder av folk som skal være såret i angrepene. Vestlige journalister fikk søndag være til stede i begravelsen til flere uskyldige personer somskal ha blitt drept.

I Benghazi kunne innbyggerne høre eksplosjoner og intens skyting sent søndag kveld.

Samtidig skal det ha vært harde kamper i byen Misrata. Det er den siste byen hvor opprørerne fremdeles har kontroll i den vestlige delen av landet.

– Stridsvognene er i sentrum av byen. Det er så mange drepte og skadde at vi ikke kan telle dem. Det fortalte en talsmann for opprørerne til nyhetsbyrået Reuters.

Lørdag startet en internasjonal militær-aksjon mot Gaddafis styrker i Libya. Det skjedde etter sikkerhets-rådet i verdens-organisasjonen FN bestemte at «alle nødvendige midler» kan bli brukt i Libya. Hensikten er å beskytte uskyldige libyere mot vold. I tillegg bestemte FN at det er forbudt å fly over Libya.