Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bør være takknemlige for overvåkingen

Folk i Europa bør takke USA for overvåkingen. Det sier amerikanske politikere.

USA har problemer etter flere avsløringer om overvåking.

Etterretningen NSA har overvåket 35 statsledere. Det skrev den tyske avisa Der Spiegel i forrige uke. Den tyske lederen Angela Merkel er en av dem som ble overvåket.

LES MER HER: Krever svar om avlytting

Mandag skrev den spanske avisen El Mundo at 60 millioner telefonsamtaler i Spania er blitt overvåket av NSA. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Overvåkingen skal ha skjedd på bare én måned i desember i fjor, skriver El Mundo. Også i Frankrike skal noe av det samme ha skjedd. Der er 70 millioner samtaler overvåket i løpet av en måned.

Men politikere i USA sier at europeere burde være takknemlige. Folk blir beskyttet, ikke spionert på, sier Mike Rogers fra partiet Republikanerne.

– Dette er en god ting. Det gjør Frankrike trygt, og det gjør USA trygt, sier Rogers til den amerikanske kanalen CNN.

Rogers partikollega Peter King er enig.

– Presidenten bør slutte å unnskylde seg. Virkeligheten er at NSA har reddet tusenvis av liv, sier King til TV-stasjonen NBC.

LES MER HER: Vet ikke om hun er blitt overvåket

USAs president Barack Obama har lovet Angela Merkel at han ikke visste om overvåkingen. Søndag meldte den tyske avisa Bild at det ikke stemte. Men NSA nektet på dette. De sier at Obama ikke visste.

Norges statsminister Erna Solberg liker ikke overvåkingen.

– Overvåking og arbeid mot terror er en viktig del av det vi gjør i verden. Men venner burde ikke overvåke hverandre, sier Solberg til nrk.no.

Avsløringene om USAs overvåking begynte å komme i juni. De kommer fra varsleren Edward Snowden. Han jobbet tidligere for NSA. Nå har han flyktet til Russland etter å ha blitt siktet for spionasje i USA.