Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Børsen i Hellas åpnet igjen

Børsen i Aten i Hellas har vært stengt i fem uker. Da den åpnet igjen mandag, gikk verdien på aksjene ned med nesten 23 prosent.

Børsen i Aten i Hellas åpnet mandag formiddag igjen for kjøp og salg av aksjer. Den har vært stengt i fem uker. Da den åpnet, gikk verdien på aksjene med én gang ned med nesten 23 prosent.

En time etter åpning gikk verdien litt opp igjen, og lå 21,4 prosent lavere enn før åpning. National Bank of Greece er landets største kommersielle bank. Verdien på aksjene dens falt hele 30 prosent.

– Naturligvis forventet vi press. Markedene vil ikke unngå å reagere på en så stor stopp i handelen, sier Konstantine Botopoulos til Skai radio. Han er sjef for kommisjonen for pengemarkedene.

Selskapet WallachBeth Capital regnet i forrige uke med at nedgangen kunne bli på over 20 prosent.

– Aksjekursene kan komme til å falle så mye at de igjen vil stenge børsen. Det sa Tine Choi Danielsen til nyhetsbyrået Ritzau før børsen åpnet. Hun er senioranalytiker i Nordea.

Aten-børsen ble stengt mandag 29. juni. Årsaken var den økonomiske krisen i landet. Siste dag med handel var fredagen før. Mandag ble den altså åpnet igjen. Det blir sett på som et nytt skritt for å gjøre økonomien normal igjen.

Den europeiske union (EU) og det internasjonale pengefondet IMF bestemte å gi grekerne et nytt kriselån. De får 774 milliarder kroner fordelt på tre år. Det gjorde at børsen kunne åpne igjen.

LES MER HER: Åpne banker og dyrere varer

LES MER HER: Omsider enige om Hellas