Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Børsene raser ned

Det er stor uro på børsene i verden. Oslo Børs har hatt den verste uka siden krisen i økononomien i verden.

Frykten sprer seg på børsene i Europa. Flere selger aksjer i panikk på børsene i New York i USA og i Asia. USA sliter med gjeld og skal kutte mye i budsjettet sitt. Også i Europa stresser de som eier aksjer, skriver nyhetsbyrået NTB. De er redde for gjelden som tynger Hellas og flere andre land. Kanskje klarer ikke landene å betale på lånene sine. Folk tenker at det kan bli store økonomiske problemer.

LES MER HER: Fortvilet over kutt

Også i Norge sliter Oslo Børs. Torsdag raste børsen ned 4,8 prosent. Fra 2007 til 2010 var det krise i økonomien i verden. Nå har Oslo Børs hatt den verste uka siden den krisen, skriver avisa Dagens Næringsliv. I løpet av uka har børsen falt over 12 prosent.

Amerikanske aksjer stupte rekordlavt torsdag. Amerikanske Dow Jones viser industri-aksjer. Den falt hele 4,3 prosent. Det er det største fallet Dow Jones har hatt på én dag på over to år. Nervøse folk solgte aksjer. De var redde for at verden er på vei mot en ny, stor økonomisk nedtur.

Amerikanske Nasdaq viser aksjer i teknologi. Den falt med hele 5,1 prosent.

LES MER HER: Feil medisin for Europas økonomi

Harald Magnus Andreassen er økonom i First Securities. Han er urolig. Men han tror situasjonen vil gå over. Det vil ikke bli noen ny krise i økonomien i verden, sier Andreassen til NRK. Men helt sikker er han ikke. Økonomen sier at det er flere gode tegn. Det er at folk sparer mer og at bedrifter ikke bruker for mye penger på nye ting.