Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bortførte 500 barn

To tidligere diktatorer i Argentina er dømt for å ha tatt 500 barn fra mødrene. Mødrene var politiske motstandere.

Fra 1976 til 1983 var det militær-diktatur i Argentina. Rundt 500 barn ble tatt fra foreldrene sine. Lederne ville straffe foreldrene fordi de var motstandere av diktaturet. Nå er de tidligere militær-diktatorene Jorge Rafael Videla og Reynaldo Bignone dømt for bortføringene.

Videla fikk 50 års fengsel, mens Binonen ble dømt til 15 års fengsel. Også flere andre tidligere ledere fra diktaturet ble idømt fengsels-straffer, skriver nyhetsbyrået NTB.

I rettssalen satt familier som mistet barna sine, aktivister og barn som har klart å finne sine foreldre. De jublet og begynte å gråte da dommen ble lest opp i en rettssal i Buenos Aires.

– Dette er det vi har ventet på. Vi har ikke ønsket hevn, men rettferdighet, sa en eldre mann til nyhetsbyrået Reuters.

De to var tiltalt for 500 bortføringer. Men det var 35 spesielle saker som ble behandlet i rettssaken. De gjaldt gravide kvinner som ble holdt på et tortursenter i sentrum av Buenos Aires.

Kvinnene fødte med ansiktet dekket til. De var lenket fast til sengen. De fleste opplevde aldri å se sine nyfødte før de ble tatt fra dem. De fleste av barna ble gitt til familier til soldater eller venner av militærlederne.

Mødrene ble senere kastet nakne i havet fra militærfly eller helikoptre. Det skjedde mens de fortsatt var i live.

Kun rundt 100 av de bortførte barna har senere funnet ut hvem den rette familien er. Mange vet trolig ikke at de ble tatt fra foreldrene som små.

Videla var militær-juntaens siste leder. Han ble dømt til livsvarig fengsel for forbrytelser mot menneskeheten i 1985. Fem år senere slapp den nye presidenten Carlos Menem ham løs. Men da Nestor Kirchner senere ble valgt, ble Videla satt i fengsel igjen.

Under rettssaken forsvarte Videla at barn ble bortført. Han la skyld på mødrene som var terrorister og hevdet at de brukte graviditeter for å beskytte seg selv.

Bignone er tidligere dømt til 25 års fengsel for forbrytelser mot menneskeheten. Folk som jobber med menneskerettigheter har regnet ut at 30.000 argentinere forsvant under diktaturet. Senere ble det funnet store massegraver på kirkegårder.