Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– BP må betale

Barack Obama sier at selskapet BP må betale for olje-katastrofen i Mexicogolfen. Nå vil presidenten satse på miljøvennlig energi.

– Tragedien som utspiller seg ved kysten vår er en smertefull påminnelse. Nemlig at det er på tide å satse på en framtid basert på ren energi, sa USAs president Barack Obama i en tale onsdag.


Han beskrev miljø-katastrofen i Mexicogolfen som en sykdom. Han sa at den må bekjempes i måneder og år framover.
– Dere kan være trygge. Vi vil bekjempe dette utslippet med alle midler. Og så lenge det er nødvendig, sa Obama.

Obama krever at olje-selskapet British Petroleum (BP) oppretter et fond. Det skal brukes til å betale erstatninger til dem som rammes av utslippet. Fondet skal styres av noen andre enn olje-selskapet.

Forsatt lekker det mellom 35.000 fat og 60.000 fat olje om dagen fra olje-brønnen i Mexicogolfen.

Det vil være mulig å samle opp omtrent 90 prosent av oljen. Det skjer om noen uker, tror Obama. Han regner med at BP vil klare å stanse utslippet helt senere i sommer. BP samler nå opp rundt 15.000 fat olje hver dag.

Obama møter Carl-Henric Svanberg onsdag. Svanberg er svensk styreleder i BP. Tony Hayward er toppsjef i BP. Han skal i en høring i Representantenes hus torsdag. Det er en del av parlamentet i USA.

LES MER HER: BP må forklare seg

Olje-plattformen Deepwater Horizon sank 20. april. Det skjedde etter en eksplosjon og brann om bord. Elleve olje-arbeidere døde i ulykken. Det lekker store mengder olje fra olje-brønnen under plattformen. Den ligger i Mexicogolfen.

LES MER HER: Lekker enda mer

Det er åtte uker siden utslippet begynte. Siden da kan opptil 515 millioner liter olje ha lekket ut.
Eksperter har justert tallet på oljeutslippet. Det kan skje igjen. Siste måling var på mellom 20.000 og 40.000 fat olje om dagen.

BP hadde en stans i ryddingen av oljen. Årsaken var brann. Stansen varte i nesten fem timer. Brannen brøt ut da lynet slo ned i et boretårn. Tårnet er på et skipet som samler opp olje. Oljen hentes opp 1.500 meter under havflaten. BP begynte arbeidet med å samle opp olje i Mexicogolfen igjen onsdag.

Selskapet sier at det planlegger å bruke en ny metode for å samle opp oljen. Metoden kalles Q4000. Men BP vil ikke si hva den går ut på. De håper at de kan samle opp 28.000 fat olje om dagen.