Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

BP må forklare seg

Olje-selskapet BP må forklare seg om olje-katastrofen i Mexicogolfen.

Carl-Henric Svanberg er styreleder for olje-selskapet British Petroleum (BP). Han må delta på et møte 16. juni. Møtet er med USAs president Barack Obama. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Thad Allen er admiral. Han leder Obamas arbeid med olje-katastrofen. Nå har Allen sendt brev til ledelsen i BP.
– Oljeutslippet fra Deepwater Horizon er den største naturkatastrofen i USAs historie. Ødeleggelsene langs kysten ved Mexicogolfen er store. Ulykken og konsekvensene for innbyggerne krever hard innsats. Vi vil ha stanset utslippet og skadene, skriver Allen i brevet.

Onsdag fikk BP en frist på tre døgn. Da må de legge fram nye planer for hvordan de skal stoppe utslippet.
– BP har ansvaret. De må betale alle kostnader knyttet til utslippet. Inkludert forsøkene på å stanse utslippet og redusere spredningen av oljen. Og beskyttelse av kystlinjen og å dempe skadene, står det i brevet fra Allen.

I tillegg må BP støtte det arbeidet framover. Området må bli sikkert for personer og samfunn. De som er rammet skal få leve slik de gjorde før utslippet, mener Allen.
– Vi kommer ikke til å hvile eller være fornøyd før lekkasjen er stanset, skriver Thad Allan i brevet til Svanberg.

Olje-plattformen Deepwater Horizon sank 20. april. Det skjedde etter en eksplosjon og brann om bord. Elleve olje-arbeidere døde i ulykken. Det lekker store mengder olje fra olje-brønnen under plattformen. Den ligger i Mexico-golfen.

LES MER HER: Lekker enda mer

Torsdag ble det klart at det har lekket ut mer olje enn de trodde. Amerikanske eksperter tror nå at opp mot 40.000 fat olje har strømmet ut. Det skjedde hver dag fram til 3. juni. Da klarte BP å begrense utslippet noe.

LES MER HER: Oljen kan nå Miami

Flow Rate Technical Group er en gruppe eksperter som jobber med olje-ulykken. De antar at det nå lekker ut mellom 20.000 og 40.000 fat olje daglig. BP mener at de klarer å samle opp over 15.000 fat i døgnet.

For å stoppe lekkasjen må BP bore en ny avlastnings-brønn. Den skal lede oljen vekk fra brønnen som lekker. Denne brønnen skal være klar i august.