Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– BP-sjefen slutter

Tony Hayward slutter som direktør for BP. Han får trolig en lønn på minst ti millioner kroner i året.

Tony Hayward er direktør for olje-selskapet BP. Han har fått mye kritikk. Årsaken er måten BP har jobbet med olje-katastrofen i Mexicogolfen. Dermed kan Hayward få skylden for problemene med olje-katastrofen.

Olje-utslippet i Mexicogolfen er det verste i USAs historie. BP kjemper hardt for å få et bra rykte igjen. Det melder den britiske kanalen BBC. Derfor har det lenge vært rykter om at topp-sjefen i selskapet kom til å slutte. Amerikanske Bob Dudley skal trolig overta jobben etter Hayward. Dudley er ansvarlig for dem som skal rydde opp i Mexicogolfen.

Ifølge BBC forhandler Hayward nå om hva han får for å slutte i jobben. Det blir trolig klart før neste tirsdag. Da legger BP fram sitt halvårs-resultat. Det viser hvor mye penger selskapet har tjent på seks måneder.

Hayward skal få minst én vanlig årslønn dersom han slutter. En årslønn er 1,045 millioner pund. Det er omtrent 10 millioner norske kroner. Det skriver nettavisa VG Nett. Styret i BP sier at de stoler på Hayward. De vil ikke si noe mer om saken.

Tony Hayward er geolog. Han har jobbet for det store olje-selskapet i 28 år. For tre år siden ble han leder. Da lovet han en ny start. Og at BP skulle bli mer miljø-vennlige.

Hayward var rask med å beklage da katastrofen i Mexicogolfen skjedde. Og han lovet at alt skulle bli ryddet opp. Det skjedde etter at Olje-plattformen Deepwater Horizon eksploderte i april. Plattformen sank i havet. Delstatene som fikk problemer med oljesøl skulle få hjelp, sa han. Men Hayward har gjort flere feil. Det gjør at den amerikanske befolkningen ikke liker ham.

LES MER HER: BP må betale

Hayward måtte beklage for en kommentar om hvor slitsom katastrofen var for ham.
– Jeg ønsker livet mitt tilbake, sa han. Da ble innbyggere i flere delstater veldig sinte. Mange av amerikanerne som bor rundt Mexicogolfen lever av fiske. Livet i havet dør på grunn av olje-utslippene. Derfor mister de jobbene sine.

Hayward har også måtte forklare seg. Han har påstått at olje-sølet ville gjøre liten skade på miljøet. innvirkning på miljøet ville bli «svært, svært små». Hayward måtte komme til Kongressen. Det er det amerikanske parlamentet. Han måtte forklare seg om olje-utslippet. Amerikanske politikere beskyldte ham for å ikke ta ansvar for katastrofen.

LES MER HER: BP må forklare seg

Arbeidet med å stanse utslippe ble forsinket på grunn av uvær. Det førte til at flere skip og en borerigg ble evakuert fra området fredag. Søndag var riggen tilbake. Og BP håper at arbeidet med en avlastnings-brønn for utslippet kan fortsette.