Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Britene får vaksine mot korona

I dag starter Storbritannia vaksineringen. Margaret (90) ble den første som fikk vaksinen i landet.

Margaret Keenan fyller 91 år neste uke. Nå har hun fått vakine mot korona.

– Dette er den beste bursdagsgaven jeg kunne ønsket meg. Det betyr at jeg endelig kan se fram til å tilbringe tid med familien min og venner på nyåret. Det sa Kennan da hun fikk sprøyten tirsdag morgen på et sykehus i Coventry.

Hun legger til at hun har vært alene det meste av 2020. Hun sier hun føler seg heldig som er den første til å få vaksinen.

I forrige uke ga Storbritannia nød-godkjenning til en vaksine mot korona. Det er vaksinen utviklet av selskapene Pfizer og Biontech som er blitt godkjent.

Russland og Kina har allerede vaksinert noen innbyggere. Det er med andre vaksiner, som har vært i et tidligere stadium av utvikling.

I Storbritannia er planen at de første 800.000 vaksine-dosene skal gis til bestemte grupper. Det skal være personer over 80 år som enten er innlagt på sykehus eller har avtalt legetime. Vaksinen skal også gå til ansatte ved sykehjem.

Vaksinen skal deles ut på 50 sykehus. De som vaksineres, vil trenge en andre dose etter rundt 20 dager.

Storbritannia er hardt rammet av korona-pandemien. Så langt har over 61.000 smittede dødd i landet. Over 1,7 millioner smittede er registret.

Det er uvisst om dronning Elizabeth (94) og hennes mann prins Philip (99) vil bli vaksinert. Buckingham Palace har foreløpig ikke kommentert dette.

Storbritannia har til sammen bestilt nok vaksine-doser til 20 millioner mennesker. Opptil 4 millioner doser ventes å bli levert innen nyttår.

Flere vestlige land vurderer både vaksinen til Pfizer og Biontech og flere andre korona-vaksiner.

Norge må derfor vente på avgjørelser fra EU. Vaksinen til Pfizer og Biontech skal vurderes på et møte i Det europeiske legemiddelverket 29. desember.

Alle de aktuelle vaksinene er blitt grundig testet av produsentene. Test-resultatene vurderes av helse-myndighetene i de ulike landene. De skal vurdere fordelene ved vaksinene opp mot faren for sjeldne bivirkninger som først blir synlige etter en tid.

Så langt har 1,5 millioner korona-smittede dødd i hele verden. Håpet er at vaksinene vil redde svært mange liv. Det kan bli begynnelsen på slutten på pandemien.

Russland begynte masse-vaksinering med vaksinen Sputnik V i helgen. Her er helsearbeidere og lærere blant dem som står først i køen.

Vestlige eksperter har kritisert Russland. De mener landet gikk for fort fram og begynte vaksineringen før Sputnik V var testet grundig nok.