Verden

Bruker toll for å presse hverandre

USA og Tyrkia straffer hverandre med høyere toll. En krangel om en amerikansk pastor startet handels-krigen.

Tyrkia har satt opp tollen kraftig på flere amerikanske varer. Blant annet øker tollen på biler med 120 prosent. Tollen på alkohol fra USA øker med 140 prosent. Også tollen på varer som tobakk, ris, kull og kosmetikk økes.

Tollen er et svar på bevisste, økonomiske angrep fra USA. Det skriver Tyrkias visepresident Fuat Oktay på nettsamfunnet Twitter. Tirsdag sa president Recep Tayyip Erdogan at landet vil ødelegge for elektroniske varer fra USA, som mobiltelefoner.

Tyrkia sliter økonomisk. Fredag sank verdien på lire med 20 prosent. Lire er landets valuta.

Årsaken var at USA doblet tollen på metallene stål og aluminium fra Tyrkia. Det er årsaken til at Tyrkia nå svarer med mer toll på amerikanske varer.

– Målet er å få Tyrkia til å overgi seg på alle områder, fra finans til politikk. Det sa Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i en tale søndag, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Verdien på lire begynte å falle allerede i vår. Så ble forholdet mellom USA og Tyrkia verre og verre. Årsaken er at Tyrkia nekter å løslate den amerikanske pastoren Andrew Brunson. Han ble pågrepet for to år siden. Tyrkia mener at han har støttet kurdiske terror-grupper. USAs president Donald Trump innførte derfor toll på tyrkisk stål og aluminium i juni.

Siden da har den tyrkiske liren svekket seg enda mer. Det gjorde at USAs straffetoll ikke kostet Tyrkia like mye lenger. En dobling av tollen gjør at straffen fortsatt merkes godt, skriver avisa The New York Times.

Det er nytt at en amerikansk regjering bruker tollen på denne måten, ifølge avisa. President Donald Trump bruker handel for å få det som han vil.

Det kan føre til at USA til slutt mister dette virkemiddelet, mener Rob Portman. Han er amerikansk senator for Det republikanske partiet.

– Misbruk av loven om handel kan føre til at vi mister dette verktøyet. Eller det kan føre til reaksjoner fra andre land, skriver han på nettsamfunnet Twitter.

Nå prøver tyrkiske myndigheter å vise at de har full kontroll. De forsøker å hindre at liren faller enda mer i verdi.

Blant annet sjekker de 350 kontoer på sosiale medier. De skal ha lagt ut innhold «som trekker ned lirens verdi i forhold til dollar», ifølge det tyrkiske innenriks-departementet. Hittil i år har den svekket seg mer enn 65 prosent mot den amerikanske dollaren.

Det kalles inflasjon når prisene i et land stiger sånn at landets valuta synker i verdi. Det betyr at du får kjøpt mindre for et bestemt beløp av pengene. Det kalles hyper-inflasjon når en valuta svekkes mer enn 50 prosent på et år, ifølge nettstedet Wikipedia.

Dette er ikke første gang tyrkiske penger faller kraftig i verdi. I 2005 bestemte landet seg for å regne om verdien på pengene. Det kalles å revaluere en valuta. Årsaken var at landet hadde hatt hyper-inflasjon over flere år.

Siste utgave

På forsiden nå